Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Kwartaalblad-artikelen ontsloten.   (14-03-2010)

oudhoorn

In februari 1979 kwam het eerste Kwartaalblad van de Vereniging Oud Hoorn uit. De vereniging bestond toen al 72 jaar. In dit eerste nummer schrijft de redactie o.l.v. Bas Baltus het een sprong in het duister te vinden en groei- en puberteitsproblemen te verwachten. Naast het Verenigingsnieuws, berichten van het monumentenfront stelde men zich voor bijdragen over de geschiedenis van de stad te gaan publiceren. Alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw. In veel gevallen is er zelfs een nabestelling mogelijk. Door de jaarlijkse index van het Kwartaalblad in een totaaloverzicht op te nemen zijn de artikelen op naam van auteur en titel steeds terug te vinden geweest. De gebundelde index is binnen de Vereniging altijd bekend geweest onder de naam "Index van Arie van Zoonen".
Deze index wordt sinds 2002 op de website van de Vereniging doorzoekbaar aangeboden. Frans Zack verzorgt daarbij vanuit de redactie sinds september 2002 een samenvatting van elk Kwartaalblad. De afdeling beeldbeheer heeft alle Kwartaalbladen al geruime tijd digitaal beschikbaar in het Verenigingsgebouw. Naast het handig doorzoeken van de index kan er ook gemakkelijk een citaat uit de Kwartaalbladen opgenomen worden voor een studie, een nieuw artikel, een werkstuk etc.

Niet alle leden zijn in staat om op de openingstijden van het Verenigingsgebouw langs te komen om te speuren in de Kwartaalbladen. De index en een digitaal exemplaar van de verschenen artikelen zijn vanaf heden nu ook beschikbaar via de website van de Vereniging. De auteurs en rechthebbenden zijn de afgelopen jaren benaderd om een herpublicatie van hun artikel op Internet toe te staan. Tot nu toe heeft niemand zich verzet tegen een herpublicatie. Op dit moment staan alle artikelen die sinds 1979 verschenen zijn in een zgn. PDF-file beschikbaar. Er wordt nog gewerkt aan een verbeterde weergave, zodat de leesbaarheid optimaal wordt. De Kwartaalbladen zijn niet als geheel gescand. Het is een selectie uit alle artikelen.
Voor het ontsluiten is voor het pdf formaat gekozen, de pagina’s worden geopend in de Acrobat Reader, elke pagina is afzonderlijk doorzoekbaar. Voor de goede orde, de koppeling is alleen toegankelijk voor artikelen ouder dan een jaar!

Toegang tot de Kwartaalbladenindex

Na de Kwartaalblad-artikelen staat nu op stapel om achtereenvolgens het documentatiecentrum en de beeldbank op Internet te ontsluiten. Dit sluit aan bij de doelstelling van de Vereniging: "De vereniging stelt zich ten doel het behouden van de schoonheid en het in herinnering houden van het verleden van de stad Hoorn, een en ander in de ruimste zin."

Jan Floris, coördinator werkgroep Internet

 

Nieuwsarchief