Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Oprichting Platform Religieus Erfgoed Hoorn   (07-03-2010)

oosterkerk

Omdat de toekomst van het religieus erfgoed al jarenlang onder zware druk staat zowel bij kerken met een hoofd-kerkelijke functie als bij kerken die dat al niet meer hebben, zijn alle "eigenaren" van Kerkelijk Erfgoed in Hoorn, Zwaag en Blokker en de Vereniging Oud Hoorn bijeen gekomen om deze voortdurende zorg rondom het kwalitatief voortbestaan van de monumentale kerkgebouwen te bespreken. De urgentie om deze ontwikkeling onder ogen te zien en na te gaan wat gemeente en betrokkenen daar aan moeten doen vormde dan ook de belangrijkste drijfveer om deze bijeenkomst te beleggen.
De aanwezigen (allen vrijwilligers) zijn tijdens dit gesprek, onder leiding van de het Bureau Erfgoed van de gemeente, tot de conclusie gekomen dat vorming van een gestructureerd Platform een noodzaak is om de gezamenlijke problematiek onder de aandacht van de huidige en toekomstige politieke bestuurders te brengen. Wij vragen hen in de komende collegeonderhandelingen en het daaruit voortvloeiende collegeprogramma maximale aandacht hieraan te schenken en daartoe een paragraaf in het voornoemde programma op te nemen.
Bureau Erfgoed, afd. Kunst en Cultuur, alsmede Bureau Vastgoed van de gemeente zijn voor het Platform belangrijke participanten olv de betrokken wethouder(s) dan wel een specifieke projectwethouder als bestuurlijk coördinator. Maar ook andere sectoren binnen de gemeente dienen te worden aangehaakt, zoals de afdelingen Ruimte en Economische Zaken en Arbeid en Inkomen.

Op 24 februari 2010 hebben de genoemde partijen het Platform Religieus Erfgoed opgericht met de volgende speerpunten en daaruit geformuleerde doelstelling:
Speerpunten:

1. Het vergroten van de belangstelling voor en kennis van hetHoorns Religieus erfgoed bij de Hoornse politieke partijen en het grote publiek
2. Het verbeteren van de "zichtbaarheid" en toegankelijkheid vande monumentale kerkgebouwen in Hoorn
3. Het vergroten van deskundigheid bij instandhouding (restauratie, onderhoud en exploitatie) en herbestemming vande monumentale gebouwen.
4. Het bevorderen van cultuurparticipatie en -educatie in de gebouwen m.n. door de gemeente.
5. De gemeente dient het platform te raadplegen als er zaken aan de hand zijn betreffende het monumentenbeleid.
6. Het inventariseren en aanvragen van subsidies op Rijks- en provinciaal niveau alsmede bij maatschappelijke organisaties.

De hieruit geformuleerde doelstelling is:
De monumentale kerkgebouwen in Hoorn, Zwaag en Blokker op de (politieke) agenda te brengen en te houden teneinde deze monumenten kwalitatief in goede staat te kunnen houden door maximale (financiële en organisatorische) ondersteuning bij restauratie, onderhoud en exploitatie.

Hiertoe wil het platform dat de gemeente het voortouw neemt om dit platform te faciliteren teneinde een (financieel en organisatorisch) draagvlak te vormen samen met de individuele "eigenaars" voor de instandhouding van dit religieus erfgoed. Alleen op deze manier is een duurzame toekomst gewaarborgd. Binnen dit streven dient nadrukkelijk samenwerking te worden gezocht met relevante organisaties op het terrein van beheer, behoud en ontsluiting van het religieus erfgoed. Er dient niet alleen aansluiting te worden gezocht bij bestaande initiatieven maar ook ruimte te worden gegeven aan nieuwe economische en creatieve bestemmingen welke niet strijdig zijn met de oude bestemming. Nieuwe oplossingen voor herbestemming moeten niet worden geschuwd, waarin de gemeente een belangrijke rol zal moeten spelen.
Het platform zal minimaal 2 x per jaar bijeenkomen voor nadere uitwerking van de ideeën en onderlinge afstemming.
Het alfabetisch gerangschikt platform wordt gevormd door:

PKN Kerk Blokker
PKN Kerk Noorderkerk
PKN Kerk Zwaag
Sint Martinuskerk
Stichting Koepelkerk
Stichting Lutherse Kerk
Stichting Oosterkerk
Vereniging Oud Hoorn

 

Nieuwsarchief