Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

1 miljoen provinciale subsidie voor Oostereiland   (02-03-2010)

oostereilandbrug

De gemeente Hoorn krijgt een subsidie van 1 miljoen euro van de provincie Noord-Holland als bijdrage in de restauratie en herbestemming van het voormalige gevangeniscomplex Oostereiland. Wethouder Jack van Es (Ruimtelijke Ordening en Stadsontwikkeling) kreeg dinsdag 2 maart een symbolische cheque overhandigd van gedeputeerde Sascha Baggerman (Jeugd, Wonen en Cultuur) tijdens een werkbezoek van de Noord-Hollandse bestuurder aan Oostereiland.

vanes

De subsidie van de provincie Noord-Holland wordt gegeven in het kader van de Uitvoeringsregeling Musea, Archieven en Monumenten 2009 - 2012. De regeling is bedoeld om de restauratie van waardevolle rijksmonumenten met een publieksfunctie een laatste steuntje in de rug te geven. De provincie heeft bij de beoordeling van de subsidieaanvragen gekozen voor projecten die uitvoeringsgereed zijn en werkgelegenheid opleveren.

arieboezaard

Gemeente eigenaar en ontwikkelaar
Op 30 oktober 2007 kocht de gemeente het eiland van het rijk voor 3,6 miljoen euro. Als eerste werd een restauratieplan voor het voormalige gevangeniscomplex gemaakt. Hier komen na restauratie het Museum voor de Twintigste Eeuw, Filmhuis Hoorn, een filmhuis- en museumcafe en een low budget hotel. Daarnaast komen er een ontwerpcentrum, een havenservicepunt en ongeveer 25 woningen. Begin 2009 heeft de gemeente vanwege de economische crisis besloten het eiland zelf te ontwikkelen. Naar verwachting kunnen de nieuwe gebruikers volgend jaar zomer hun intrek nemen in het vroegere gevangeniscomplex.

boudewijn

Diverse bijdragen rijk en provincie
De totale ontwikkeling van het eiland - inclusief de aanleg van een nieuwe brug, herstel van de kademuren en herinrichting van het totale eiland - kost rond de 25 miljoen euro. Om de exploitatie rond te krijgen spant de gemeente zich in zoveel mogelijk subsidies voor het project in de wacht te slepen.
In mei 2008 kreeg de gemeente van het rijk een subsidie van bijna 3 miljoen euro voor de restauratie. Daar komt dus nu 1 miljoen bij van de provincie Noord-Holland. Eerder al kreeg de gemeente subsidies van bij elkaar bijna 8 ton van de provincie Noord-Holland.

bijhoornseschouw Dit geld is bestemd voor een nieuwe brug naar het eiland, een havenservicepunt en een nieuwe steiger voor charterschepen van de bruine vloot aan de westkant van het eiland.
bron www.hoorn.nl

 

Nieuwsarchief