Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Wandeling ’40-’45   (25-01-2010)

40-45

In 2010 is het 70 resp. 65 jaar geleden dat Nederland in de greep van de Tweede Wereldoorlog kwam en daaruit weer is bevrijd. Oud Hoorn geeft daar op verschillende manieren aandacht aan, onder andere door een wandeling die voert langs oorlogsmonumenten in de binnenstad. Deze wandeling is vanaf nu hier te vinden op de website van Oud Hoorn . Ook wordt daarbij gewezen op de monumenten in Blokker en Zwaag.

De wandeling maakt indringend duidelijk wat de oorlog voor Hoorn en zijn inwoners heeft betekend. Hoorn heeft niet in de frontlinie gelegen, maar de botsing van twee Amerikaanse bommenwerpers boven de stad liet een spoor van dood en vernieling na. De Joodse gemeenschap in Hoorn was al klein; het wegvoeren daarvan naar de vernietigingskampen heeft er feitelijk een einde aan gemaakt. Het gewapend verzet is door de bezetter bruut beantwoord met het fusilleren van vijf mannen op het Kerkplein. Het persoonlijk drama van 56 in de oorlog omgekomen inwoners wordt zichtbaar in de namen op de gedenkplaat aan het oude stadhuis in de Nieuwsteeg. Het de klokken van het carillon van de Grote Kerk zijn geroofd, omgesmolten voor oorlogstuig. Grote persoonlijke moed is getoond door velen die vervolgden hielpen onderduiken met gevaar voor eigen leven.Meteen na de bevrijding zijn de helpers van de bezetters vastgezet in de gevangenis op het Oostereiland in afwachting van hun berechting.

De wandeling - bijna 4 kilometer - is op de website ‘virtueel’ te volgen, maar is ook uit te printen en in het echt te lopen.
Op vrijdag 7 mei wordt de wandeling bovendien onder leiding van de gidsen van Oud Hoorn gelopen, met natuurlijk de nodige uitleg onderweg. Dat doen we dan onder de bezielende naam van ‘Vrede- en Vrijheidswandeling’. Daarmee willen we duidelijk maken dat we nog steeds dankbaar zijn voor de offers die in de oorlog zijn gebracht. Vrede en vrijheid zijn ook in 2010 nog steeds niet vanzelfsprekend, maar moeten voortdurend worden bewaakt en zo nodig bevochten.

40-45

Oproep
Van de 56 omgekomen inwoners op de gedenksteen in de Nieuwsteeg, is nog lang niet alles bekend. Wij hopen dat nabestaanden of anderen ons iets meer kunnen vertellen. Misschien heeft iemand nog een foto van ze, zodat wij het oorlogsverhaal nog beter kunnen laten zien. Zie de namen hierna. Neemt u s.v.p. contact op met de Vereniging Oud Hoorn (0229-273570 of info@oudhoorn.nl ).

Plaquette 1940-1945 in de Nieuwsteeg aan de zijmuur van het Statenlogement/voormalig Stadhuis

met de namen van 56 Hoornse ingezetenen die door oorlogsgeweld zijn omgekomen

Louis Agsteribbe

Cato Agsteribbe-Soesan

Harm Aiking

Ide Appel

Jacob Bakker

Nicolaas Bakker

Frisia N. Benima

Abraham van den Berge

Hendrik de Best

Gerrit T. Beuving

Johannes Bosch

Cornelis P. Botman

Jacob van de Bovenkamp

Jacob Breijer

Herman J. Brugman

Hendrik Danner

Martinus Danner

Arie Groot

Coenraad Hellingman

Franciscus J. Hoek

Petrus J. Hofman

Jacob Homan

Christiaan Hulsebos

Theodorus F. Hulskes

Afra M. Kramer-Deen

Jan H. Machielsen

Pieter Nooteboom

Jan P.E. Ott

Gerrit Otte

Jan Peetoom

Alexander Polak

Isaac Polak

David Polak

Vrouwtje Polak-Blindeman

Hijman D. Polak

Jacobus D. Poll

Wilhelmus H. Pommerel

Pieter C. Pot

Arie J.W. de Rek

Christiaan Rhodens

Jacob Rinses

Jacobus Schekkerman

Cornelis N. Sombeek

Phillipus J. Sopar

Harm Stoelwinder

Leo C. Stuijfbergen

Jacobus M. Tak

David G. Trompetter

Louisa Trompetter-Bremer

Jacob Velt

Nicolaas Vleerlaag

Leonardus H.IJ. Vleeschdraager

Sara Vleeschdraager-Jacobs

Reinder M.J. van der Vlugt

Cornelis Walters

Dirk Wiggelaar

 

Nieuwsarchief