Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Eenhoornwandeling in "snee jagt en kake van wint"   (13-01-2010)

postereenhoorn

Eenhoornwandeling in "snee jagt en kake van wint". Dat is wel wat overdreven, want bijna 70 dapperen hebben weersalarm en gladheid getrotseerd om zich langs de Hoornse eenhoorns te laten leiden. Vier gidsen van Oud Hoorn stonden op zondag 10 januari om 13 uur te trappelen in het stationsplantsoen om zich aan hun taak te kwijten. Kort voor de start was er nog een bezoek aan de Noorderkerk ingelast, want ook daar zijn kleine eenhoorns te bezichtigen. Ook werd de aandacht gevestigd op de rebus over Hoorn en het Woord. Wie daar meer over wil weten: op 25 juni staat de Noorderkerkwandeling gepland.

De tentoonstelling mbt de eenhoorn in het Westfries Museum loopt nog door tot 28 februari

Zie op 26 januari lezing in Westfries Museum en op 31 januari lezing in de bibliotheek

Natuurlijk kan het verhaal van de eenhoorn maar één keer verteld worden terwijl de wandeling langs een hele trits van eenhoorns liep. Daarom werden er en passant stukjes stadsgeschiedenis verhaald bij de gebouwen waar de eenhoorns zich bevinden.

eenhoornwandeling

. B.v. bij het Sint Pietershof, de Doelen, de Waag en bij het Statenlogement keken we "onder de rokken" (want gevel is ingepakt) naar de eenhoorn boven de deur. Anderhalf uur is zó voorbij en de wandeling eindigde in de tuinzaal van het Westfries Museum met een warm onthaal. Koffie, thee en gebak warmden de wandelaars weer op, waarna zij de tentoonstelling "De Eenhoorn, een mythe van wereldformaat" konden bezichtigen. Hiermee was voor het museum de aftrap gegeven van de viering van het 130 jarig bestaan. Aan de reacties te horen viel het initiatief van museum en samenwerking met Oud Hoorn gidsen in goede aarde. Menigeen nam zich voor om met de reguliere vrijdagavondwandelingen in de zomer mee te gaan wandelen. Het is nu eenmaal zo: wandelen door Hoorn, dat smaakt naar meer!

Diana van den Hoogen, januari 2010 .

P.S. Voor spijtoptanten en diegenen die in de herkansing willen (wat wandelen met Oud Hoorn betreft) het seizoen begint op 7 mei met een geheel nieuwe wandeling over Vrede en Vrijheid en op 23 mei voor de derde keer al weer de Kinderwandeling voor iedereen die in en buiten de doelgroep valt van 8 tot 88 jaar en niet op vrijdagavond kan.

"Met snee jagt en kake van wint"
Auteur: Herman de Vos
Uitgave: Westfries Archief, 2009

 

Nieuwsarchief