Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Recordaantal bezoekers Westfries Museum + Jubileum   (04-01-2010)

westfriesmuseum Het Westfries Museum in Hoorn heeft in 2009 bijna 43.000 bezoekers getrokken. Dat is 12.000 meer dan het jaar er voor, toen de teller bleef staan op 30.892. Het museum behaalde de winst vooral bij de jeugdige bezoeker. De meest succesvolle exposities waren ‘Piraten van de Lage Landen’ en ‘Hollanders aan de Hudson’.

Veel meer jeugd
Het Westfries Museum kijkt zeer tevreden terug op 2009. In geen vijf jaar mocht het museum zoveel bezoekers verwelkomen ; 42.818. De beloning voor een zeer actieve publieksbenadering, met aantrekkelijke tentoonstellingen, een stevige promotie en goede programma’s voor het onderwijs. De meest succesvolle tentoonstelling was zonder twijfel ‘Piraten van de Lage Landen’, die in vijf maanden tijd 26.011 bezoekers trok, waaronder zeer veel kinderen. Mede hierdoor nam het aantal bezoekers jonger dan 12 jaar met maar liefst 4.600 toe ten opzichte van 2008. Ook het aantal kinderen dat in schoolverband het museum bezocht steeg. Van 6.753 in 2008 tot 8.291 het afgelopen jaar. Onder andere door een aansprekend onderwijsprogramma rond de kinderboekenweek in oktober. Het museum is zeer blij met deze ontwikkeling. De jeugd is immers de bezoeker van de toekomst.
Een ander hoogtepunt in het museumjaar 2009 van het Westfries Museum was de tentoonstelling ‘Hollanders aan de Hudson’ met werk van de Amerikaanse kunstenaar Len Tantillo. De expositie en de daarbij georganiseerde activiteiten trokken ruim 11.000 belangstellenden.

Met het behaalde bezoekersaantal wijkt het Westfries Museum positief af van de landelijke trend. Bij een rondgang van de Nederlandse Museumvereniging langs de 55 grootste musea blijkt dat het bezoekersaantal ten opzichte van 2008 vrijwel gelijk is gebleven.

Jubileum

In 2010 viert het Westfries Museum het 130-jarig jubileum. Op zondag 10 januari trapt het museum het jubileumjaar af. Het museum is die dag gratis toegankelijk en er zijn tal van activiteiten. Er is toepasselijke muziek van de groep De Zoete Inval, die Oud-Hollandse volksmuziek speelt uit de Gouden Eeuw. Om 13.00 uur start een Eenhoornwandeling in samenwerking met de Vereniging Oud Hoorn, die eindigt bij de boeiende eenhoorntentoonstelling in het museum. Voor de jeugd is er de spannende zoektocht ‘Professor Unicornus en het mysterie van de Eenhoorn’. En verder zijn er doorlopend presentaties over de toekomstplannen van het museum.

Het museum viert het jubileum verder met een aantal bijzondere exposities. Het zwaartepunt ligt in december, wanneer het museum na een grondige verbouwing een volledig vernieuwde expositieruimte en een nieuw museum’café’ in gebruik zal nemen. Dit gebeurt met de tentoonstelling ‘Smakelijk eten’ over de verbeelding van eten en drinken op schilderijen uit de Gouden Eeuw. Op de site van het Westfries Museum staat de volledige tentoonstellingsagenda van het jubileumjaar.

Geschiedenis
In de jaren zeventig van de negentiende eeuw besloten een aantal Hoornse notabelen tot de oprichting van een museum, waarin de rijke, maar wat verweesde stadscollectie ondergebracht moest worden. Men koos voor de naam ‘West-Friesch Museum’ en de nieuwe instelling werd gehuisvest in twee ruimtes van het monumentale Statencollege aan de Roode Steen. In 1880 was het museum zo ver klaar dat het nieuw gekozen museumbestuur besloot tot openstelling voor het publiek. De entree bedroeg f 0,25. Reclame werd er niet gemaakt. Het plaatsen van advertenties vond de voorzitter, burgemeester Zimmerman in strijd ‘met de waardigheid van een gemeentelijke instelling’ en ook was hij van mening dat het museum er slechts was om te bewaren en niet om bij te dragen aan ‘de ontwikkeling en beschaving’ van de eigen inwoners. Tentoonstellingen organiseren vond hij dan ook overbodig.
Hoe anders hangt de vlag er 130 jaar later bij. Goede publiciteit en aantrekkelijke tentoonstellingen zijn heden ten dage de levensader van het huidige museum, dat juist midden in de samenleving wil staan en zoveel mogelijk mensen tracht te interesseren voor het rijke regionale verleden.
Maar nog altijd vind het Westfries Museum onderdak in het prachtige Statencollege, dat als het belangrijkste ‘object’ in de museumcollectie wordt beschouwd. En ook aan de doelstelling om het cultureel erfgoed zo goed mogelijk te bewaren is na al die jaren niets veranderd.

Bron: www.wfm.nl

 

Nieuwsarchief