Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Nieuwjaarstoespraak Oud Hoorn   (03-01-2010)

oudhoornVoor de vrijwilligers, leden van de diverse werkgroepen houden we elk jaar een Nieuwjaarsreceptie. De bijeenkomst was goed bezocht en werd gehouden in de tentoonstellingsruimte van ons pakhuis. Hieronder treft u de Nieuwjaarstoespraak aan van onze voorzitter.


Vrienden,

Op een dag na een jaar geleden troffen we elkaar hier in ons verenigingspand. Ik begon mijn nieuwjaarstoespraak met de opmerking dat 2009 een jaar van ingrijpende veranderingen zou worden.
Nu is zo’n voorspellende uitspraak niet zo’n grote kunst. Ik ben geen orakel van Delphi. Over bijna elk nieuw jaar kan zoiets worden gezegd. Kenmerk en bron van het leven is verandering.
Maar dat in onze regio het Scheringaconcern zou omvallen had niemand gedacht. Ondenkbaar, net zoals landelijk het optrekken van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Al zal, als ik de kring hier zo rondkijk, het merendeel van ons daar weinig last van ondervinden.
Die rondblik geeft ook meteen éen van de uitdagingen voor de komende tijd aan. Jonge aanwas voor onze vereniging is nodig.

egbert Gelukkig, en dat is een vrolijk geluid in een toch wat minder vrolijke tijd, groeide het ledental in 2009.
Door het cadeaulidmaatschap dat een jaar geleden werd geïntroduceerd. Maar ook door de transformatie van ons Kwartaalblad. Interessante artikelen, een frisse, nieuwe vormgeving, schitterende foto’s. De losse verkoop loopt goed. En ook dat levert nieuwe leden.
Maar toch roepen we als bestuur iedereen op om nieuwe leden aan te brengen. Want een groeiend ledental is ook in ander opzicht van belang. Als het gaat om het behartigen van de belangen van het historisch erfgoed in onze stad, is het een teken van kracht dat Oud Hoorn door een groeiende groep mensen wordt gesteund.

Belangrijk voor onze stad, afgelopen jaar, was de start van de restauratie van het Oostereiland. Onlangs presenteerden gemeente en architecten de eerste plannen in het Architectuurcentrum. Het ziet er fantastisch uit. We hopen van harte dat de daar getoonde kwaliteit en creativiteit ook in het eindresultaat zullen blijken.
Niet minder belangrijk was de acceptatie van het Bestemmingsplan Binnenstad door de gemeenteraad. In het plan dat uiteindelijk aan de raad werd voorgelegd waren vrijwel al onze wensen overgenomen, zodat wij geen bezwaarschrift behoefden in te dienen. Wij hopen van harte dat dit eerste echte bestemmingsplan voor de binnenstad nu zonder verdere obstakels de eindstreep haalt.
Hoogtepunt was ook de oplevering van het Weeshuiscomplex. Hoorn heeft er een fantastisch monument bij. En ook het Vermandepand aan de Koepoortsweg belooft een nieuwe parel te worden. Hoorn doet haar naam als monumentenstad daarmee opnieuw eer aan.
Met genoegen kijken we terug op de najaarsledenvergadering waarin we de Monumentenprijs van onze vereniging aan Hendrick de Keyser mochten overhandigen en vierden dat onze markante Waag naar het ontwerp van de fameuze Amsterdamse bouwmeester De Keyser, 400 jaar geleden werd opgeleverd.
Eveneens een succes was de presentatie van de Messchaert-special, vorige maand in Midzomernachtsdroom van de Parkschouwburg. Op 150 meter van het geboortehuis van de grote zanger. Met trots presenteerden redactie en bestuur dit extra katern. Het was een mooi gebaar de special cadeau te kunnen doen aan de leden van de Concertstichting Johan Messchaert, die in 2009 negentig jaar bestond. Twee niet meer uit het Hoornse culturele leven weg te denken instanties, beide mede opgericht door onze Johan Christiaan Kerkmeijer.

Tijdens die bijeenkomst refereerde ik aan het aangename Hoornse cultuurklimaat. Maar, merkte ik op: het culturele weer is thans guur. Culturele instellingen hebben het niet gemakkelijk. Rijk, provincie en gemeente slaan de sector niet over als ze moeten bezuinigen. Juist daarom is een vereniging als de onze belangrijk. Dus ook de groei van het ledental.
Onvoldoende besef zien we bij de gemeente voor het behoud van het erfgoed van recenter datum. Moesten we als vereniging eerst vol aan de bak om de TSH met de markante zaagtanddaken te behouden, afgelopen jaar hielden we ons bezig met het behoud van de Sterflats en de Engelbewaarderskerk. De Sterflats lijken de strijd te overleven. Maar voor de Engelbewaarderskerk zullen we nog alle zeilen moeten bijzetten. Het is toch een gotspe dat uitgerekend zo’n jonge vertegenwoordiger van een christelijke partij, dat bijzondere kerkgebouw door het ijs laat zakken. Omdat de TSH al monument is, oreerde de portefeuillehouder gisteren op Radio Hoorn, hoeft er niet nog een monument in Hoorn-Noord bij. Denkt u eens in wat dat voor de monumenten in onze binnenstad betekent. Eén monument voldoende? Nou ja twee dan? Niet te geloven. We moeten in Hoorn een ontwikkeling voorkomen waarin recente hoogstandjes van of bijzondere bouwkunst, nog voor zij de status van beeldbepalend pand of gemeentelijk monument hebben kunnen verkrijgen, al door sloop zijn verdwenen. Duurzaamheid is éen van de grote politieke thema’s, maar er wordt niet naar geleefd.
De oplossing rond de monumentale bomen op de Gedempte Turfhaven verdient, ook al is zij niet schadelijk voor de bomen, niet de schoonheidsprijs. Van een gemeente die zoveel monumentaal schoon mag koesteren, had een esthetisch fraaiere oplossing verwacht mogen worden.
Content zijn we als bestuur tot slot wel met de vaststelling door de gemeenteraad van het Bomenbeleidsplan. Ook daarin heeft de vereniging voor verbeteringen kunnen zorgen door ensembles van bomen als aspect voor behoud erin opgenomen te krijgen. Niet alleen de leeftijd van een boom, tachtig jaar of ouder, is bepalend voor het beschermen. Bomen die die respectabele leeftijd nog niet hadden behaald waren aanvankelijk vogelvrij.

In de kring van onze vereniging waren veel positieve zaken, maar we verloren ook twee enthousiaste mensen aan wie de vereniging veel dank verschuldigd is: Gerard Ariëns en Henk Saaltink. Blij zijn we dat Trudy de Rooij weer vrijwel hersteld is van het ernstige ongeluk dat haar vorig jaar overkwam.

Het bestuur is aangevuld met een prima penningmeester. Piet van Iersel. De sfeer in het bestuur is plezierig en constructief.
De redactie van het Kwartaalblad is uitgebreid. In David Michel hebben we een deskundige vervanger voor Femke Uiterwijk gevonden. Gelukkig blijft Femke met al haar kennis en ervaring in de redactie. Ook de samenwerking met de nieuwe drukker Van Vliet verloopt gesmeerd.

De winkel had het druk afgelopen jaar. Het lijkt op dinsdag- en donderdag wel de Zoete Inval. Het bewijst dat de vereniging leeft. Beeld-beheer, documentatie, website, het loopt als een trein. De site bevat steeds meer informatie. Het bezoek aan de site, dat de afgelopen jaren sterk toenam, lijkt enigszins te stabiliseren. De lezingen trokken een trouw en geïnteresseerd publiek, de wandelingen waren opnieuw, dank zij ons gidsenkorps, een groot succes, evenals de hernieuwde bouwkunstcursus.

De samenwerking met andere erfgoedinstellingen is het afgelopen jaar verder verdiept. We werken waar mogelijk samen met het Westfries Archief en het Westfries Museum. De bibliotheek kwam er bij en het Filmhuis. Ook de relatie met de gemeente is door de bank genomen goed. Zo zijn we blij dat de gemeenteraad € 15.000 beschikbaar stelde voor de publicatie van Hoorn in de 19e eeuw, een vergeten, maar daarom niet minder interessante tijd in de geschiedenis van onze stad, blijkt uit de eerste resultaten van deze publicatie.

2010 lijkt een beetje een tussenjaar. Een jaar van consolidatie. En dat mag best, al zal er ongetwijfeld nog veel op ons pad komen. In 2011 willen wij groots herdenken dat Junius in Hoorn, in de Kerkstraat, geboren werd. Volgens zijn tijdgenoten een tweede Erasmus. In 2012 komt Hoorn in de 19e eeuw uit.

Beste mensen,
Namens het bestuur wens ik u allen een gezond en gezegend nieuw jaar. Laat het een goed jaar voor onze vereniging zijn. Het is een feest om deze te mogen leiden. Met dank aan u allen.


Egbert Ottens
Januari 2010


receptie

 

Nieuwsarchief