Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Messchaertspecial bij 4e Kwartaalblad   (18-12-2009)

messchaertIn de Midzomernachtsdroom, het restaurant van Schouwburg "Het Park" werd de Messchaert-special overhandigd aan de auteur Frans Schouten en de heer Rieuwert Blok van de jubilerende Messchaert Vereniging. Hieronder treft u de toespraak van de voorzitter van de Vereniging Oud Hoorn aan.

Namens het bestuur van Vereniging Oud Hoorn: Hartelijk welkom bij de presentatie van het vierde Kwartaalblad van de vereniging en de Messchaert-special.

Bijzonder welkom heet ik de aanwezige Messchaerts. Geen rechte lijn, maar via de broer van Johan Messchaert die vanmiddag in het middelpunt staat, Johan Messchaert, is éen van de grootste zonen die Hoorn heeft voortgebracht.

Ook bijzonder welkom aan de heer Frans Schouten, de auteur van de special en de heren Hans van Niekerk, bariton en Rieuwert Blok, piano, die voor en na de uitreiking van de eerste exemplaren enkele liederen die tot het repertoire van Messchaert behoorden ten gehore zullen brengen. Liederen van Schubert, Brahms en Schumann.

fransschouten

De heer Schouten zal zo dadelijk iets over de stand van het Messchaert-onderzoek melden. Onderzoek dat belangrijk is omdat dat ook ingaat op de zangtheorie en -pedagogie van Messchaert die bij onze Oosterburen nog een belangrijke rol spelen. Zijdelings gaat de heer Schouten in op de te zingen liederen, die u daarna hoort.

Hier treft u de uitgesproken tekst aan.

messchaertmuziek

Vervolgens worden de eerste exemplaren van de special overhandigd aan de auteur en aan de heer Blok, secretaris van de Concertstichting Johan Messchaert. Want ook dat moet gemeld: de Concertstichting bestaat dit jaar negentig jaar. En wij beiden, Oud Hoorn en de Concertstichting danken ons bestaan aan een gemeenschappelijke voorvader. Hoorns ereburger Kerkmeijer.

In 1917 richtte Johan Christiaan Kerkmeijer Vereniging Oud Hoorn op. En, twee jaar later de Concertvereniging, die toen nog geen naam had. Maar in datzelfde jaar vroeg Kerkmeijer Messchaert, aanwezig bij een uitvoering in Hoorn, of de concertvereniging onder zijn naam verder mocht. En zo bevindt u zich hier tussen twee zeer vitale negentigers in deze schitterende schouwburg.

Maar wat misschien nog meer bijzonder is. Wij zijn hier bijeen op nog geen 200 meter vanaf de plek waar Johan Messchaert werd geboren. Als u straks naar buiten loopt, of als u hier vandaan door de deuren van het restaurant naar buiten kijkt, dan ziet u daar Het Breed. Op nummer 26, hier vandaan rechts, bevindt zich nog altijd het geboortehuis van Johan Messchaert. Een gevelsteen ter herinnering, zou dat geen mooie gedachte zijn?

Als vereniging zijn wij er trots op dat we deze speciale uitgave mochten maken. Een paar woorden van dank reeds.

Allereerst aan de heer Schouten die een boeiend verhaal leverde en ons, ook al kunnen we de stem van de grote zanger niet horen omdat er geen geluidsopnamen zijn, laat meegenieten van de bijzondere stemkwaliteiten van Messchaert.
Dank vervolgens voor Drukkerij Van Vliet die, zoals u straks zult zien, een mooie prestatie leverde. En dank aan het Westfries Archief dat een grote deel van de illustraties leverde. Ook het Amsterdamse Concertgebouw moet worden genoemd voor het portret van Messchaert, een schilderij van Jan Veth, dat het omslag en de uitnodiging die u ontving siert. Dit portret heeft een warme plek in de artiestenfoyer, als voorbeeld en bemoediging voor de duizenden solisten die er sinds Messchaert optraden.

Dames en heren, ik hoop op een genoeglijk samen zijn.

1ekaternfransschouten

Overhandiging eerste exemplaren

Mijnheer Schouten, graag overhandig ik u het eerste exemplaar van deze uitgave aan de grote zanger Johan Messchaert gewijd. Wanneer ik tijdens de voorbereidingen van deze special niet voortdurend het idee had dat ik bij u in de klas zat, dan had ik gezegd dat u voor dit werkstuk een tien had gekregen. Met een griffel.
Maar de verhouding was andersom en de leerling beoordeelt de leraar nu eenmaal niet. Maar wij als Vereniging Oud Hoorn zijn blij dat wij samen met u deze publicatie mochten verzorgen en wij hopen van harte dat het Messchaert-onderzoek waarover u sprak, mede door deze publicatie een nieuwe impuls krijgt. Daarvoor onze hartelijke dank.

1ekaternrieuwertblok

Mijnheer Blok. U als vertegenwoordiger van de negentig jarige Concertstichting Johan Messchaert geef ik gaarne het andere eerste exemplaar. Wij beschikken in Hoorn over een bloeiend cultuurklimaat. Kopenhagen heeft toch zijn invloed, merk ik. Op school leerden we het verschil tussen weer en klimaat. Dat we in Hoorn over cultuurklimaat mogen spreken mag bewezen worden geacht aan onze beide nog altijd vitale en levensvatbare verenigingen. Maar laten we dan Sappho niet vergeten, de Liedertafel die in 1851 werd opgericht, en waarvan Johan Messchaerts vader tientallen jaren president is geweest.
Hierbij uw exemplaar en onze vereniging vindt het een grote eer om de leden van onze jongere zus een exemplaar van de special te mogen aanbieden. Met om het extra feestelijk te maken een exemplaar van het Kwartaalblad.

Egbert Ottens

 

Nieuwsarchief