Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Gemeente Hoorn ontvangt archeologievergunning   (13-10-2009)

hoorn

De gemeente Hoorn heeft een vergunning van het rijk ontvangen om archeologisch onderzoek te blijven doen. Al 32 jaar doet de gemeente Hoorn zelfstandig archeologisch onderzoek op haar eigen grondgebied. Dat heeft veel kennis over het verleden van de stad en de dorpen opgeleverd. Om door te kunnen gaan met graven heeft de gemeente Hoorn een nieuwe vergunning bij het rijk aangevraagd.

Boven het Noordzeekanaal zijn slechts twee gemeenten met een archeologievergunning: Alkmaar en Hoorn. Dit zijn dan ook de gemeenten met een grote historische stadskern. In deze kernen werd altijd veel gebouwd, dus ook veel gevonden. Zij mogen net als 32 andere Nederlandse gemeenten met een vergunning op eigen grondgebied onderzoek uitvoeren.

Eisen
Hoorn voldeed aan alle eisen die het rijk aan de vergunning stelde. Dit waren onder andere een kundige organisatie voor uitvoering van opgravingen en het maken van rapporten, een goedgekeurd depot, een gemeentelijk archeologiebeleid en een kaart waarop alle archeologische gegevens staan.

Kenniscentrum
Het voordeel van een eigen vergunning is dat Archeologie Hoorn als kenniscentrum fungeert voor het erfgoed. De gemeente graaft niet alleen zelf op maar geeft ook advies, houdt presentaties, zorgt voor restauratie en goede opslag van vondsten en gegevens. Daarnaast zijn veel amateur-archeologen actief die zich met onderwaterarcheologie en andere specialismen bezig houden.

Bron www.hoorn.nl

 

Nieuwsarchief