Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Schoorstenen en ketelhuizen (dossier) + 2e brief   (24-11-2009)

oudhoorn

In een tweede brief vraagt de Fractie Tonnaer om de schoorstenen mee te nemen in de discussie over moderne monumenten en doet een voorstel om ketelhuizen en schoorstenen over te dragen aan de Stichting Cultuur Historische Route Blokker. Zij willenvervolgens met vrijwilligers een verplaatsing naar het terrein van de Historische Tuin aan de Koewijzend verzorgen.

Aan het College van B&W Hoorn, postbus 603, 1620 AR Hoorn

Hoorn, 20 november 2009.

Betreft: schoorstenen en ondergronds ketelhuizen Kolenbergstraat 49 en Bangert 16 te Blokker

Vragen (serie 2) volgens artikel 43 van het R.v.O

Geacht College,

Deze vragen worden mede gesteld door Jacqueline Amesz, lid raadscommissie.

In uw brief van 25 september jl. , kenmerk 09.24689, deelt u de gemeenteraad mee dat u voornemens bent de schoorstenen en ondergrondse ketelhuizen te Blokker te willen slopen en het materiaal te zullen opslaan. Als reactie op uw voorstel heeft onze fractie u schriftelijke vragen gesteld en gepleit voor ten minste herplaatsing van de schoorstenen en ketelhuizen. Onze fractie is van mening dat de schoorstenen en ketelhuizen in een nieuwbouwwijk historische beelden uit het tuinbouwverleden juist nodig heeft en karakter geeft aan de nieuwbouwwijk. Bovendien hebben wij geen vertrouwen in het bewaren van gesloopte materialen. De monumenten worden zelden herbouwd. De bouwmaterialen verdwijnen, worden gestolen of gewoon vergeten.
Uit de beantwoording door het college van onze derde vraag blijkt, dat u de gemeenteraad geen voorstel wilt doen tot verplaatsing van de schoorstenen en ketelhuizen. Wij zijn hier ernstig teleurgesteld over. Nogmaals pleiten wij voor behoud en verplaatsing van de schoorstenen en ketelhuizen.


Uit contacten met de Stichting Cultuur Historische Route Blokker is ons gebleken dat deze stichting wil meewerken aan de verplaatsing van ten minste één schoorsteen en ketelhuis. Gedacht wordt aan de verplaatsing naar het terrein van de Historische Tuin aan de Koewijzend. Dankzij de vele vrijwilligers kan en wil de stichting het herplaatsen zelf uitvoeren. Ook wil de stichting zich inspannen om gelden bij fondsen te verwerven.
Herplaatsing zou betekenen dat waardevol industrieel erfgoed behouden blijft en van het rijke tuinbouwverleden in Blokker iets tastbaars overblijft. Uw college zou natuurlijk ook, analoog aan de Sterflats in de Grote Waal, de schoorstenen en ketelhuizen op de gemeentelijke monumentenlijst kunnen plaatsen. De beschrijving van de schoorstenen en ketelhuizen heeft u immers al gereed.

Gelet op bovenstaande stellen wij u de volgende vragen:
1.Wilt u de schoorstenen en ketelhuizen overdragen aan Stichting Cultuur Historische Route Blokker;
2.Wilt u de stichting steunen bij haar inspanningen om de schoorstenen en ketelhuizen te verplaatsen;
3.Vindt uw college de schoorstenen en ketelhuizen interessant genoeg om te verplaatsen;
4.Bent u het met ons eens dat de Stichting Cultuur Historische Route Blokker heeft bewezen over voldoende kwaliteiten te beschikken om op verantwoorde wijze de schoorstenen en ketelhuizen te verplaatsen?

Vriendelijke Groet, namens de Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid.

-------------------------------------------------

BLOKKER -Twee historische schoorstenen in Blokker worden waarschijnlijk gesloopt om de bouw van woningen mogelijk te maken. De fractie Tonnaer wil dat de schoorstenen en ondergrondse ketelhuizen aan de Kolenbergstraat 49 en Bangert 16 in Blokker behouden blijven of verplaatst worden. Hoorn wil de schoorstenen slopen en opslaan in een depot. (webredactie: In de brievenrubriek van de Vereniging Oud Hoorn treft u een eerste reactie en een vervolgreactie aan.)

bangert16

Bangert 16

kolenbergstraat49

Kolenbergstraat 49

toegangketelhuiskolenbergstraat49

Een luik in de vloer geeft toegang tot het ondergrondse ketelhuis naast de schoorsteen op het adres Kolenbergstraat 49. Via deze stookinstallatie werden de naastgelegen kassen verwarmd.

------------------------------------------------------------------------

De fractie Tonnaer vreest dat de stenen dan altijd in opslag blijven.

In een brief aan B&W vraagt de fractie om duidelijkheid:

Aan het college B&W Hoorn postbus 603 1620 AR Hoorn

Hoorn, 6 oktober 2009

Betreft: schoorstenen en ondergrondse ketelhuizen Kolenbergstraat 49
en Bangert 16, te Blokker.
Vragen volgens art. 43 van het R.v.O.

Geacht college,

Refererend aan uw brief waarin u voorstelt bovengenoemde historische schoorstenen en ketelhuizen te slopen, het volgende:
Volgens het voorstel komt het er op neer dat u het te duur acht om beide historisch monumentale schoorstenen en ketelhuizen te behouden en dat deze in de uiteindelijke verkaveling op een ‘ongelukkige plek’ liggen. Hierdoor zouden ze een gevaar voor de directe omgeving kunnen vormen. U laat dit argument en vooral de kosten, geraamd op € 159.313,-, duidelijk zwaarder wegen dan de unieke historische waarde die deze markante herkenningspunten hebben in Blokker.

Onze fractie is van mening dat juist in een geheel nieuw te bouwen wijk deze historische accenten uit het tuinbouwverleden een dergelijke wijk zowel kunnen verfraaien als markeren. Om het specifieke karakter van die wijk te behouden d.m.v. de door u voorgestelde kenmerkende wegenstructuur, snijdt geen hout. Daar is immers vanaf de grond niets van te zien.

Voorkomen moet worden, dat enkele van de zeer weinige industriële monumenten die de gemeente Hoorn en vooral Blokker rijk is, het lot van de sloopkogel treft. Het behoud is naar onze mening van significant hoog belang. Zo beschikken de volgende generaties over een historische plek, waar zij nog iets kunnen proeven van het rijke tuinbouwverleden van Blokker.

Dat zoiets geld kost, mag onzes inziens in dit unieke geval geen belemmering zijn om dit mooie erfgoed te behouden. Het feit dat er dan een paar stukjes grond minder verkocht kunnen worden, weegt niet op tegen de culturele waarde die deze schoorstenen hebben voor de huidige en toekomstige generaties.

In uw brief oppert u de mogelijkheid de schoorstenen en ketelhuizen te slopen en de gesloopte materialen te bewaren. Gelukkig hebt u dit idee alleen slechts voor deze twee monumenten. Het depot zal anders snel overvol raken.

In een ver verleden is in andere steden incidenteel wel voor opslag gekozen. In de regel leidde dit tot grote teleurstelling. De monumenten worden zelden herbouwd. De materialen verdwijnen, worden gestolen of gewoon vergeten.

Onze fractie vindt alleen verplaatsing van de schoorstenen en ketelhuizen binnen dezelfde omgeving acceptabel. Dan pas wordt recht gedaan aan de twee monumenten en is de gewenste verkaveling van de bouwkavels mogelijk. Voor onze fractie zijn er twee mogelijkheden:
-behoud van de twee monumenten
Of
-verplaatsing van de twee schoorstenen en ketelhuizen binnen het gebied.

In overeenstemming met artikel 43 van het reglement van orde stellen wij u een aantal vragen;
1. Welke bezwaarprocedure kunnen bezwaarmakers tegen sloop volgen om de sloop van de twee schoorstenen en twee ketelhuizen te voorkomen;
2. Heeft de bezwaarprocedure een schorsende werking;
3. Wil het college van B&W de gemeenteraad een voorstel tot verplaatsing van de schoorstenen en ketelhuizen doen.

Met vriendelijke groet, namens de fractie Tonnaer.
Roger Tonnaer

bron: www.hoorngids.nl

 

Nieuwsarchief