Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Bestemmingsplan 8 september in de raad   (01-09-2009)

hoorn

Gemeenteraad beslist over bestemmingsplan binnenstad.
Op dinsdag 8 september bespreekt de Hoornse gemeenteraad het gewijzigde bestemmingsplan binnenstad. De plannen voor woningbouw bij de Achterstraat en op het Kazerneplein zijn uit het bestemmingsplan gehaald op basis van de opmerkingen die door de fracties zijn gemaakt tijdens de algemene raadscommissie van 25 augustus 2009. Gelijktijdig stelt de raad de nota ‘Gebruik openbare ruimte binnenstad’ en de horecanota ‘Hoorn gastvrij’ vast.

Verder neemt de raad een besluit over de stimuleringsmaatregelen woningbouw, die een impuls moeten geven aan de lokale woningbouwmarkt. Ook komt de revitalisering van bedrijventerrein de Oude Veiling aan bod.

Tevens staat op de agenda het voorstel van de provincie om één plan te maken voor de ruimtelijke inpassing van de dijkversterking tussen Hoorn en Edam, in plaats van afzonderlijke plannen door de gemeentes. Daarnaast wordt de raad gevraagd geld vrij te maken voor gratis theatervoorstellingen over verkeersveiligheid voor alle Hoornse basisscholen.

De raadsvergadering begint om 20.00 uur in de raadszaal van het stadhuis aan de Nieuwe Steen 1. Iedereen die de vergadering wil bijwonen is welkom. Klik hier voor de volledige agenda en bijbehorende documenten.

De voorafgaande bespreking in de commissie vond plaats op 25 augustus. De ingediende zienswijze van de Vereniging Oud Hoorn treft u hier: Zienswijze Oud Hoorn

Het ontwerp van het nieuwe Bestemmingsplan Binnenstad heeft van 28 mei tot en met 8 juli 2009 ter inzage gelegen. Er zijn in totaal 23 zienswijzen ingediend. Op dinsdag 25 augustus bespreekt de raadscommissie de resultaten van deze tervisielegging. Tijdens deze commissievergadering kunnen de mensen die een zienswijze hebben ingediend hun visie desgewenst toelichten. Twee weken later, op dinsdag 8 september, volgt vaststelling van het bestemmingsplan in de gemeenteraad. Gelijktijdig stelt de raad twee documenten vast, die in de procedure al twee jaar gelijk oplopen: de nota "Gebruik openbare ruimte binnenstad" en de horecanota "Hoorn gastvrij".

Met vaststelling deze documenten (en de daaruit voortvloeiende wijziging van de APV) kan het nieuwe horecabeleid daadwerkelijk ingevoerd worden. Uitbreiding is mogelijk als het bestemmingsplan van kracht is. Voor de bestaande bedrijven betekent dit dat hun vergunningen in het najaar van 2009 en het voorjaar van 2010 vervangen worden conform de nieuwe systematiek. De vaststelling van de documenten is ook van belang voor de onderbouwing van de toekomstige weekendafsluiting van de Roode Steen.


Bestemmingsplan Binnenstad
Het merendeel van de zienswijzen (18) is gericht tegen de in het bestemmingsplan opgenomen plannen van IntermarisHoeksteen om woningen te gaan bouwen achter het pand Achterstraat 4, op het Kazerneplein en tussen Westerdijk 9 en 19. Eén zienswijze is gericht tegen het inmiddels vergunde woningbouwproject op het terrein van het oude schouwburg aan de Westerdijk. De overige zienswijzen zijn gericht op specifieke situaties zoals een afwijkende bouwhoogte of een ontbrekende bouwbestemming. De Vereniging Oud Hoorn tenslotte heeft een uitgebreide inhoudelijke zienswijze met betrekking tot het ontwerp als geheel gegeven.

B en W stellen de gemeenteraad voor de zienswijzen tegen de projecten Achterstraat 4 en Kazerneplein gedeeltelijk te honoreren. Beide projecten moeten een woning inleveren.
De overige zienswijzen zijn op hun merites beoordeeld, hetgeen heeft geleid het voorstel het bestemmingsplan op onderdelen aan te passen dan wel te actualiseren.

Gebruik openbare ruimte
De nota "Gebruik openbare ruimte binnenstad" vormt de integrale basis voor ontwikkelingen op het gebied van terrassen, reclame, uitstallingen, verlichting, enz. Dit met het doel het openbaar gebied zo vorm te geven dat de vitaliteit van de stad en het historische karakter behouden blijven.

Hoorn gastvrij
De nota "Hoorn gastvrij’ behandelt het vestigingsbeleid voor de horeca in Hoorn. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen het beleid dat voor de gehele gemeente geldt en het beleid voor bepaalde gebieden zoals de binnenstad.

De belangrijkste veranderingen voor de hele gemeente zijn:

•Er komt een nieuwe categorie-indeling voor horecabedrijven. Voornaamste bedoeling: het beleid aanpassen aan ontwikkelingen in de branche.
•De administratie rondom vergunningen zal voor ondernemers aanzienlijk verminderen. De drank- en horecawetvergunning, de exploitatievergunning (waarin opgenomen de terrasvergunning), de ontheffing sluitingsuur en de aanwezigheidsvergunning speelautomaten worden gelijktijdig afgegeven met een gelijke geldigheidsduur, namelijk zolang het bedrijf wordt voortgezet door dezelfde exploitant en binnen dezelfde horecacategorie.
•De systematiek in het beleid voor openings- en sluitingstijden wordt eenvoudiger.
De veranderingen voor de binnenstad zijn gericht op het verbeteren van het horeca-aanbod door de branche meer ruimte te geven. De belangrijkste punten zijn:

•Met de komst van de Staat van inrichtingen wordt een nieuwe juridische systematiek ingevoerd. Daardoor is beter maatwerk mogelijk.
•Het onderscheid tussen horecabedrijven en winkels is nauwkeuriger omschreven. Een aantal winkels in de binnenstad krijgt de mogelijkheid om maximaal 10% van hun verkoopvloeroppervlak te gebruiken voor een alcoholvrije koffiehoek. Daarnaast komt er een regeling voor loketverkoop.
•Het terrassenbeleid blijft in grote trekken ongewijzigd. Dat geldt ook voor winterterrassen: permanente terrassen/serres worden niet toegestaan. Wel is het plan om in de komende jaren per straat c.q. per plein overleg te openen om te bezien welke varianten voor dat gebied wenselijk en mogelijk zijn.
•In de binnenstad ontstaan mogelijkheden voor extra vestigingen van daghoreca in het winkelcentrum en de aanloopgebieden en extra restaurants in het struingebied tussen het winkelgebied en de haven.


Verdere procedure
De bekendmaking van het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan dient binnen twee weken na het besluit van de raad te geschieden. Het besluit ligt daarna zes weken lang ter inzage. Gedurende die periode kunnen belanghebbenden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan.

bron www.hoorn.nl

zie ook: Zienswijze Oud Hoorn

 

Nieuwsarchief