Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Belangrijke verbeteringen bomenplan Missiehuis   (28-06-2009)

missiehuis

In onderstaand persbericht treft u een vervolg aan op ons eerdere bericht mbt dreigende kaalslag rond het Missiehuis: "Rond het Missiehuis op de Blauwe Berg zal een behoorlijke kaalslag plaatsvinden. Tientallen bomen moeten wijken voor 250 parkeerplaatsen, die nodig zijn voor de kantoren die projectontwikkelaar De Nijs hier gaat bouwen. Groen moet wijken voor kantoortorens en 250 parkeerplaatsen. Kaalslag rond Missiehuis." Het volledige bericht van 5-2-09 vind u hier

Het persbericht van de PvdA luidt als volgt:

Belangrijke verbeteringen bomenplan Missiehuis

De PvdA-fractie heeft begin dit jaar de nieuwe groenstructuur rondom het missiehuis in de commissie aan de orde gesteld. Het herinrichtingsplan voor de 5 hoogwaardige kantorenunits met parkeerlocaties wat toen aan de orde was betekenden sloop van een groot aantal bomen.
Zoals bekend is het Missiehuis in eigendom van "De Nijs Participatie Hoorn BV". Deze projectontwikkelaar zal het Missiehuis gaan restaureren en 5 hoogwaardige kantorenunits bouwen. Daarnaast zullen er tussen de 220 en 280 parkeerplaatsen komen.
Naar aanleiding van de gestelde vragen van de PvdA-fractie is een rondgang georganiseerd in het gebied met de betrokken partijen. Deze rondgang heeft een nieuw groenplan opgeleverd.

Dit plan ziet er wat betreft de bomenstructuur als volgt uit:
1.Het parkeren is op een aantal plekken ondergeschikt gemaakt aan bomen. Dit heeft geresulteerd dat er geen 143 maar 115 kapvergunningen worden afgegeven. Dus een besparing van 28 duurzame bomen.
2.Bovendien wordt langs de allee van het pad naar het Regionaal Historisch Centrum 8 forse kastanjes geplant. Deze kastanjes zullen verplant worden uit de zuidkant waar parkeerplaatsen komen.
3.Verder worden aan de oostkant van het missiehuis nog eens 15 duurzame bomen geplant, zoals eiken en kastanjes.
4.En ter compensatie van de gesneuvelde tulpenboom wordt in het binnengebied drie duurzame en volwassen bomen geplant.

Er is ook nog gekeken of de groep fruitbomen bespaard kunnen blijven. Uit dit onderzoek is gebleken dat behoud van deze fruitbomen niet mogelijk is . De kwaliteit ervan is zodanig slecht dat behoud niet mogelijk is.

De PvdA is tevreden met het bereikte resultaat. Zowel het college als de projectontwikkelaar hebben zich ingespannen om een belangrijk deel van de groenstructuur van het missiehuis te behouden.

Piet Bruijns

 

Nieuwsarchief