Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

13e festival oude muziek   (24-05-2009)

Het programma van het Festival Hoorn - Oude Muziek Nu 2009, dat plaatsvindt van 4 t/m 7 juni op diverse locaties in de historische binnenstad, is gereed. Het complete programma is te vinden op de website www.oudemuzieknu.nl. Er kunnen vanaf heden kaarten worden besteld.

Het programma van de dertiende aflevering van dit gerenommeerde festival voor amateurensembles tot in vergelijking tot eerdere jaren een nog breder aanbod en een weer hogere kwaliteit. Het aanbod is breder doordat de uithoeken van de muziekgeschiedenis (zelden gehoorde orthodoxe kerkmuziek uit de tiende eeuw, muziek van Machaut en Ciconia), maar ook de laatklassieke muziek van Mozart en Haydn te horen zullen zijn. Een flink aantal ensembles heeft de uitdaging aangenomen die de artistieke leiding stelde onder het motto ‘fantastisch dat jullie willen komen, maar kom dan dat specifieke repertoire uitvoeren!’ Dit heeft geleid tot concerten met bijzonder repertoire waarvan het festival de premières kan presenteren.

Het programma in het kort
Het openingsconcert (donderdag 4 juni) door het Arezzo Ensemble, Kamerkoor Sjanton en het Haags Vocaal Ensemble o.l.v. Chris Pouw, heeft als pièce de resistance de Missa in angustiis (Mis voor bange tijden) ofwel de Nelson Mis, met solisten, die voor de pauze ook aria’s van Mozart zullen laten klinken, eveneens begeleid door het Arezzo Ensemble.

Reuzen uit de veertiende eeuw (vrijdagavond 5 juni) is een avondvullend concert met composities van twee reuzen uit de 14e eeuw. Het Fontys Early Music Ensemble o.l.v. Ildikó Hajnal brengt werken ten gehore uit het Trecento, de Italiaanse benaming van de veertiende eeuw. Er staat werk van de componisten Johannes Ciconia, Jacopo da Bologna en Francesco Landini op het programma. Hiernaast treedt het Groningse Kamerkoor Erato op, o.l.v. Roel Griffioen, met een uitvoering van de Messe de Nostre Dame (ca 1360) van de grote componist-dichter Guillaume de Machaut, die als eerste een vierstemmige mis als gecomponeerde eenheid naliet. Het ’Nu’-element zal klinken in twee propriumdelen, gecomponeerd door Coen Vermeeren.
Verslavend Slavisch heet het programma met oude en nieuwe gezangen door Kapella Slava Kultura o.l.v. Serge Latychev. We zijn in Nederland nog het meest vertrouwd met de gezangen uit de Russisch-orthodoxe kerk en daaruit vooral de Byzantijnse, maar in dit programma klinken ook zelden gehoorde gezangen in Arabische, Georgische en Kievse stijlen. Daarnaast worden door dit gerenommeerde koor oudere gezangen uitgevoerd die in Nederland nimmer te horen waren.
Glanzend strijkkwartet: Zelden heeft u een strijkkwartet van amateurs zó horen klinken! Geniet van de uitvoeringen van werken van Boccherini en Haydn door het Valkhof Strijkkwartet, uiteraard uit Nijmegen.

Dansmuziek voor iedereen: oud-Hollandse instrumentele dansmuziek uit de periode 1650-1750 door De Zoete Inval. Leuk voor het hele gezin! De muziek is ontleend aan de Hollantsche Schouburgh, een uitgave van 7 bundels, samengesteld door o.a. Servaes de Koninck en uitgegeven te Amsterdam door Estienne Roger tussen 1697 en 1716.
Verbazende polyfonie brengen The Barbers & Bishops o.l.v. Felix van den Hombergh. Zij laten de rijkdom van de Parijse meerstemmigheid tussen 1150 en 1230 klinken. Centrale figuren daarbij zijn de meesters Leoninus en Perotinus; daarnaast klinkt aan de Parijse school nauw verwante muziek, zoals die bewaard is gebleven in de zogenaamde Codex Montpellier.

Clavecimbelfeest: Clavecimbel- en strijkersavond met Vivaldi en vooral Bach. Op het programma staan concerten voor één, twee, drie en vier clavecimbels en als extraatje het concert voor vier violen van Vivaldi, dat als voorbeeld gold voor Bachs concert voor vier clavecimbels. Onder de inspirerende leiding van barokvioliste Arwen Bouw en clavecinist Pieter Rynja belooft dit een happening worden!

Oosteuropese Barok
Koffieconcert door FerroForte met hier nog nauwelijks bekende Renaissance- en Barokmuziek uit Oost-Europa van Poolse en Boheemse componisten. Mezzosopraan Liesbeth Brinkman zal meewerken aan enkele vocale werken in dit boeiende programma.

Mariamotetten door Het Ariosto Ensemble, een projectkoor onder leiding van Ludy Vrijdag met Mariamotetten. Zij laten werken klinken van Johannes Ockeghem (’Alma Redemptoris Mater’, ’Intemerata Dei Mater’), Josquin (onder andere het fenomenale ’Ave Maria, virgo serena’) en het ’Alma Redemptoris Mater’ van onze ’eigen’ Jacob Obrecht.
Porta: subtiel drama. Projectkoor o.l.v. Hans Noyens met werk van Constanzo Porta, decennialang maestro di cappella en organist in Padua. Zijn muziek vormt een van de laatste hoogtepunten van de Renaissancistische polyfonie. Deze relatief onbekende vertegenwoordiger van de Venetiaanse School leerde het vak bij Adrian Willaert en was in zijn tijd een invloedrijk en gezien componist (overigens vooral in de conservatieve kringen). In de indrukwekkende veertienstemmige Missa Ducalis, opgedragen aan Cosimi I de Medici, gebruikt hij de ’Cori Spezzati’ waarbij drie koren in een streng contrapunt klinken; uitzonderlijke muziek in een klasse uitvoering!
Venus & Adonis van John Blow: ee scènische uitvoering van deze zelden te horen opera (1682) van John Blow, met dansers en solisten. De begeleiding bij dit muziektheater wordt verzorgd door het Zutphens Barokensemble o.l.v. Arwen Bouw, Cappella Apeldoorn o.l.v. Dik de Weger; met dansers van Triomphe & Enchantement en vocale solisten.
Ook het slotconcert mag er zijn. Tot dusver nog weinig Spaanse muziek, maar dat wordt goedgemaakt door het befaamde Leeuwarder Kamerkoor onder leiding van Adrián Rodriguez Van der Spoel. Zij brengen ’El Milquinientos’, Vlaamse en Spaanse stijl in Spanje, met a capella werken van Morales, Gombert, Rogier en Guerrero.
Kortom: het festival 2009 brengt een programma op hoog niveau om van te smullen!

Informatie en kaartverkoop
Voor alle informatie en kaartverkoop: ga naar www.oudemuzieknu.nl voor het complete programma en het bestelformulier.
Welkom tijdens het dertiende Festival Hoorn - Oude Muziek Nu!

 

Nieuwsarchief