Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Monumentale bomen Messchaertstraat worden bedreigd   (28-03-2009)

Nu nog met grote kastanjebomen...Is er sprake van een bomen-maffia? Na de onnodige kap van monumentale bomen aan de weeshuistuin, de vernieling aan de tulpenboom en de kap van vele andere monumentale bomen rond het Missiehuis dachten we dat er slechts twee bomen te fors gekortwiekt werden bij de school aan de Messachaertstraat. Uit onderstaande brief van de bewoners blijkt dat de plannen verder reiken. Kortom tijd om eea aan de orde te stellen.

College van Burgemeester en Wethouders
Postbus 603
1620 AR Hoorn

Betreft: Bomen Johan Messchaertstraat, uw schrijven d.d. 13 maart 2009


Naar aanleiding van uw brief van 13 maart jl., betreffende de eventuele kap en herplant van de kastanjebomen aan de Joh. Messchaertstraat, willen wij u als volgt informeren.

Op 21 februari 2008 is in een overleg van het OLV een presentatie gehouden over de conditie van de bomen, met als conclusie dat de bomen er slecht aan toe zijn en op niet al te lange termijn(binnen een jaar of zeven) het loodje zullen leggen. De keus was om de bomen die gevaarlijk worden te kappen -waardoor een armoedig beeld ontstaat- of de bomen in een keer te kappen en te vervangen.

Naar aanleiding van een overleg met de betrokken bewoners hebben we u in mei 2008 een brief gestuurd waarin we hebben aangegeven onder stringente voorwaarden met kap en herplant akkoord te gaan.
Deze stringente voorwaarden zijn aan de orde geweest in een overleg dat op 1 oktober 2008 heeft plaatsgevonden tussen de betrokken bewoners en de wethouders Van Weel, Van der Maat en de heer Van Marle.

In dit overleg is op een aantal vragen antwoord gegeven, zoals ook verwoord in uw brief van 13 maart jl.
Voorts is toegezegd onderzoek te doen naar de kosten die afgelopen jaren gemaakt zijn om de bomen in redelijke conditie te houden.
Ook hebben wij u verzocht onderzoek te doen naar het soort bomen dat hergeplant kan worden en de financiële haalbaarheid en maat van de grootst mogelijke te herplanten bomen.

Door de aanwezige wethouders is aangegeven dat de kosten van herplant in het voorjaar van 2009 geraamd moesten zijn om ze op de kadernota (die in het najaar van 2009 door de gemeenteraad behandeld wordt) te krijgen. Dit om financiële ruimte te creëren voor eventuele uitvoering van kap en herplant in 2010, mocht de conditie van de bomen hiertoe aanleiding geven.
Op onze vraag of dit project samenhangt met de herinrichting van de J.D. Polstraat en Liornestraat werd ontkennend geantwoord.

In een tussentijds mailtje van dhr. Van Marle en de brief van 13 maart jl. wordt tot onze grote verbazing ineens de link gelegd met de herinrichting J.D. Polstraat/Liornestraat en wordt de kap gepland voor het najaar 2009. Sterker nog; omdat de aanbesteding voor de herinrichting van de Liornestraat/J.D. Polstraat voor november 2009 moet worden gedaan in verband met de provinciale subsidie, en besloten is beide projecten samen uit te voeren, moeten de bomen eind 2009 wijken. De voorgenomen kap eind 2009 prijkt zelfs al op de besluitenlijst van B&W d.d. 10 maart 2009.
In de commissievergadering die dinsdag 24 maart 2009 heeft plaatsgevonden heeft wethouder Van Weel gezegd dat tweemaal met de bewoners is besproken dat de kap/herplant samenhangt met voornoemde herinrichting.
Dit is pertinent ONJUIST en wij als bewoners distantiëren ons hier van.
In het mailtje van 26 februari staat duidelijk dat na overleg met het ingenieursbureau is besloten de projecten gezamenlijk uit te voeren vanwege de voordelen die dit biedt!!

De Joh. Messchaertstraat heeft niets met de herinrichting, en dus subsidieverlening te maken. Zoals vermeld in het mailtje van 26 februari 2009 en de brief van 13 maart jl. is de kap/herplant eind 2009 louter ingegeven door logistieke voordelen. Met verantwoord groenbeleid heeft dit echter niets van doen.

Wethouder Van Weel en de heer Van Marle hebben altijd doen voorkomen dat het hen om de conditie van de bomen en het aanzien van de straat gaat. Het tegendeel blijkt echter uit uw voorgenomen acties. Het gaat gewoon om het geld.

Wij zijn zeer ontstemd over de genoemde gang van zaken.
Omdat uit de bijlage van de brief van 13 maart blijkt dat de conditie van de bomen geen direct gevaar voor de omgeving vormt, stellen wij voor de bomen voorlopig te laten staan en apart budget te reserveren voor vervanging op de langere termijn, zoals afgesproken in het overleg van 1 oktober 2008. Ook verwachten wij, voor de beslissing valt, een onderzoek naar soort en grootte van de te herplanten bomen.

De bomen hebben, zoals reeds eerder gemeld, niets te maken met de herinrichting Liornestraat/J.D. Pollstraat, en omdat u nog geen enkele garantie heeft gegeven met betrekking tot het behoud van de monumentale uitstraling van de straat en de conditie van de bomen niet alarmerend is, is kap/herplant eind 2009 niet aan de orde, ook niet omdat het nu wel goed uitkomt..

Het monumentale aanzicht van de Johan Messchaertstraat dient te allen tijde gewaarborgd te worden, en de procedure die u nu ingezet heeft biedt hiervoor geen enkele garantie.
De gemeente dient zeer zorgvuldig met genoemde straat en -bomen om te gaan.

Als bewoners stellen wij geen prijs meer op pappen-en-nathouden informatie. Mondeling overleg houdt het risico in dat u dit als alibi gebruikt om beslissingen erdoor te drukken (‘we hebben tweemaal met de bewoners gepraat’).
U heeft door het schrijven van 13 maart laten zien over een dubbele agenda te beschikken, en hier gaan we niet in mee. Wij willen op een eerlijke en oprechte manier geïnformeerd en gehoord worden en niet pas op het moment dat de beslissing al genomen is op de hoogte gesteld worden.

Wij willen op korte termijn van u een bevestiging dat de herinrichting Liornestraat/J.D Pollstraat niets te maken heeft met de bomen aan de Messchaertstraat, en dat de conditie van de bomen geen aanleiding geeft tot kap in november 2009.

Ook verwachten wij een deugdelijk onderzoek naar de soort en grootte van de eventueel in een later stadium te herplanten bomen. Een later stadium zal, gezien de conditie van de bomen, over vijf tot tien jaar kunnen zijn.

Tot slot zullen wij de raadsfracties inlichten over de lichtzinnige wijze waarop wederom met het groen in een beeldbepalende straat wordt omgegaan.


Hoogachtend,
Bewoners Joh. Messchaertstraat 2-24
Bewoners Draafsingel 34-36


cc. Fractieleiders gemeenteraad
cc. Vereniging Oud Hoorn
cc. Overleg Leefbaarheid Venenlaankwartier


Handtekeningen bewoners:

 

Nieuwsarchief