Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Ondergrondse vuilopslag   (10-02-2009)

overlegbinnenstad Onderstaande brief ontvingen we in afschrift van het Overleg Leefbaarheid Binnenstad. De brief is gericht aan Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Hoorn en gaat in op het plan om 83 vuilcontainers te plaatsen in de historische binnenstad. Er worden vragen gesteld mbt handhaving huidig systeem, andere oplossingen, bomenkap, vermindering van parkeervoorzieningen, mogelijke problemen in de funderingen, de bijbehorende zware vrachtwagens, een monumentenvergunning voor het graven in de omringdijk etc. In de bijlage treft u een beschrijving aan van de ongewenste locaties.

Van de agendacommissie Overleg Leefbaarheid Binnenstad
p/a wijkcentrum 't Hop
Gerritsland 67
1621 CB HOORN


Aan het College van B&W van de gemeente Hoorn,
Postbus 603
1620 AR HOORN

Hoorn, 9 februari 2009

Betreft: ondergrondse vuilopslag


Geacht college,

Op 17 december 2008 presenteerden mevrouw Hermens en de heer Broersma namens HVC de plannen voor de ondergrondse vuilopslag in de binnenstad van Hoorn voor het Overleg Leefbaarheid Binnenstad (OLB). De voordelen van het systeem werden benadrukt, zoals het voorkómen van misbruik van de afvalinzamleing door bedrijven en het voldoen aan de ARBO-wetgeving. Het zou niet gaan om financieel voordeel voor HVC. HVC had met verschillende partijen de plattegrond al bekeken, waar de 83 ondergrondse containers gepland waren. Die avond was men echter vergeten deze plattegrond met de 62 locaties mee te nemen naar het overleg.

Op 21 januari jongstleden bespraken daarom de deelnemers aan het OLB de locaties, die HVC alsnog had toegestuurd. Toen konden de bewoners een indruk krijgen van de eventuele gevolgen voor hun leefomgeving. Dit riep de volgende vragen en opmerkingen op.
1. Is het hele plan niet te voorkómen door nu strenger te handhaven op het onjuist aanbieden van huisvuil (zie Collegeakkoord 2006-2010, uitgangspunt 7)?
2. De agendacommissie heeft alle locaties beoordeeld. Een groot aantal daarvan beschouwt niet alleen de agendacommissie, maar ook het plenaire OLB als ongewenst (zie bijlage).
3. Wat hebt u en HVC geleerd van de ervaringen met ondergrondse vuilopslag in andere historische binnensteden? Zie onze brief van 13 mei 2008, waarin we rapporteerden over de ervaringen in andere historische binnensteden.
4. Het blijkt dat er bomen moeten worden gekapt, openbaar groen wordt aangetast (zie Collegeakkoord 2006-2010, afspraak 30), uitritten worden versperd en ongeveer 13 parkeerplekken moeten worden opgeheven voor het plaatsen van de containers.
5. Bewoners maken zich zorgen over het eventueel verzakken van niet onderheide panden en kademuren als gevolg van het graven van de gaten voor de containers en trillingen bij het legen van de containers door zware vrachtwagens. De Stichting Platform Fundering Nederland (www.platformfundering.nl) adviseert bijvoorbeeld onderzoek naar het grondwaterpeil en de bodemgesteldheid, en om containers niet te dichtbij oude bebouwing te plaatsen. Daarom worden in de binnenring van Amsterdam geen containers geplaatst.
Bij eventuele plaatsing van de containers verwachten we dat u en HVC verzakking voorkómen en zo nodig voortgaan met de inzameling van zakken. Mocht toch besloten worden tot ondergrondse vuilopslag, dan verwachten we dat u dit bewaakt middels bijvoorbeeld meetbouten, opdat eventuele schade verhaald kan worden.
Eenmaal verzakte beschermde monumenten verliezen hun monumentale waarden, die moeilijk nog te herstellen zijn.
6. Het legen van de containers door zware vrachtwagens zal ook schade toebrengen aan wegen. Het gebruik van zwaardere vrachtwagens dan nu, staat haaks op het beleid inzake zwaar verkeer in de binnenstad.
7. Kunnen mensen in een rolstoel zich dan nog wel door de binnenstad bewegen?
8. Maakt u een beeldkwaliteitsplan van het effect op de binnenstad, voordat u tot plaatsing beslist?
9. Zal het illegaal dumpen van vuil in (zoals grof vuil) en rond de containers gehandhaafd worden? De ervaring met het huidige gedrag van bewoners en de huidige handhaving in andere wijken geeft geen vertrouwen.
Dit illegaal dumpen trekt ongedierte aan.
10. Levert plaatsing van de containers een gezondheidsrisico op als gevolg van lekkages e.d.?
11. Zal HVC containers tijdig legen, ook na een melding dat ze vol zijn? Zo nee, dan gaat het voordeel niet op dat bewoners hun vuilniszakken thuis niet meer hoeven op te slaan.
12. Hoeveel stank veroorzaken gevulde containers voor vlakbij gelegen huizen, vooral bij hoge temperaturen? In nieuwbouwwijken liggen de containers verder van huizen.
13. In elk geval vanwege het van rijkswege beschermde stadsgezicht is het plaatsen van de containers bouwvergunningplichtig. De provincie zal een monumentenvergunning en het hoogheemraadschap zal een keurvergunning moeten afgeven bij eventuele plaatsing van containers in de Westfriese omringdijk.

Wij zien uit naar uw reactie op onze vragen en opmerkingen. In een overleg kunnen wij deze nader toelichten. Bij voorbaat hartelijk dank.

Met vriendelijke groet,
namens de agendacommissie Overleg Leefbaarheid Binnenstad,

Simon Commandeur


c.c. gemeenteraad Hoorn
Vereniging Oud Hoorn
Hendrick de Keyser

Bijlage: ongewenste locaties


 

Nieuwsarchief