Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Plasterk laat Religieus Erfgoed in de kou staan   (11-01-2009)

sohk

Het had een mooie afronding van het Jaar van het Religieus Erfgoed kunnen worden. De aanbieding van het strategisch plan Geloof in de toekomst aan minister Plasterk tijdens de slotmanifestatie in Middelburg. De verwachtingen bij de aanwezigen waren dan ook hoog gespannen: krijgen we nu eindelijk eens te horen wat deze minister en dit kabinet concreet gaan doen aan de uitwerking van de passage uit het regeerakkoord waarin staat dat "de overheid daadwerkelijk zorg draagt voor behoud van (religieus-) cultureel erfgoed".

religredactie: Zie ook de website jaar van het religieus erfgoed


De eerste teleurstelling was dat de minister zelf niet aanwezig was. Kan gebeuren, waarschijnlijk waren er "hogere" Haagse belangen in het geding, al werd dat de aanwezigen niet verteld.
Goed, dankzij de moderne techniek kwam er via de video toch een reactie van de minister op het doorwrochte strategische plan.
Dit werd teleurstelling nummer twee. Op de inmiddels alom bekende Plasterk-techniek : een waaier van woorden over het belang van monumenten voor de samenleving, de identiteit etc. zonder een concrete toezegging hoe behoud wordt veilig gesteld.
Logisch dat na deze videoboodschap gemurmel in de Middelburgse wandelkerk te horen viel.
Alom is bekend dat er een grote achterstand in restauraties is in het land. Die dateert al vanaf 1985. Kort geleden, bij de opening van de Monumentendagen heeft
mr. P. van Vollenhoven, voorzitter van het Nationaal restauratiefonds ook op deze situatie gewezen.
Als die achterstand niet wordt ingelopen blijft het voor het behoud van monumenten een zorgelijke situatie en blijven we achter de feiten aanlopen, alle verhalen over het positieve effect van nieuwe regelingen ten spijt.
Je kunt je afvragen waarom het blijkbaar onvoldoende lukt, ook niet tijdens een overigens succesvol verlopen Jaar van het Religieus Erfgoed, dit feit hoog op de politieke agenda te krijgen.
Soms denk ik dat het ook met de monumentenbeheerders zelf te maken. Dat zijn over het algemeen nette en fatsoenlijke mensen (waar op zichzelf natuurlijk niets op tegen is), die hun eigen zaakjes het liefst zo lang mogelijk zelf blijven regelen en steeds weer gesust worden met nieuwe regelingen, die vaak slechter zijn dan de oude. Mede dankzij de tomeloze inzet van vele duizenden vrijwilligers in ons land blijft gelukkig veel van ons religieus erfgoed overeind. Maar deze last begint wel heel erg zwaar te drukken.
De toekomst van het religieus erfgoed vergt een nationaal offensief. En dat begint met een minister die meer doet dan mooie woorden uitspreken via een videoscherm. Het Jaar van het Religieus Erfgoed had een sterkere afsluiting van rijkswege meer dan verdiend.

Hans Schipper, voorzitter Stichting Oude Hollandse Kerken

 

Nieuwsarchief