Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Discussie over Bibliotheek in Noorderkerk   (09-01-2009)

oudhoorn

De raadsleden Roger Tonnaer en Harry van Lunteren hebben een discussie aangeslingerd over een mogelijke andere bestemming van de Noorderkerk in de toekomst. Zij richtten zich per brief daarover tot het kerkbestuur van de PKN, waaronder de Noorderkerk, samen met Het Oktaaf en de PKN-kerk in Zwaag valt en tot de directie van de bibliotheek.

-----------------------------------------------

Noorderkerk

Hieronder treft u een op dit moment lopende discussie aan, die aangeslingerd is door Roger Tonnaer en Harry van Lunteren.De heer Hans Schipper heeft op de afwijzende reactie van raadslid en voorzitter van het college van kerkrentmeesters van de PKN gereageerd,als lid van de Protestantse gemeente Hoorn-Zwaag.De directeur van de bibliotheekwordt geciteerd uit het NHD. Geheel onderaan de reactie van Oud Hoorn.

--------------------------------------------------------------------

Roger Tonnaer (fractie Tonnaer)
Harry van Lunteren (fractie VVD)

Aan bestuur en directie Bibliotheek Hoorn
Aan de Algemene Kerkenraad en Predikanten PKN Hoorn
Aan de Kerkenraad PKN Noorderkerk


Hoorn, 7 januari 2009.

Geachte dames en heren,
Al zeer geruime tijd heeft de bibliotheek de wens op een nieuwe locatie in Hoorn een Centrale Bibliotheek te realiseren. Deze Centrale Bibliotheek zou volgens uw opvattingen het beste in het stationsgebied of de Vale Hen gerealiseerd kunnen worden.
Om het College van B&W en de gemeenteraad te overtuigen van de noodzaak tot nieuwbouw heeft de bibliotheek een notitie gemaakt, studies gedaan, gesprekken gevoerd en excursies georganiseerd. Eind november 2008 bent u met een gezelschap van o.a. gemeenteraadsleden de nieuwe bibliotheken in Amstelveen en Amsterdam gaan bekijken. Dankzij de nieuwbouw is het aantal bibliotheekgebruikers/bezoekers in Amstelveen en Amsterdam enorm toegenomen en het stadshart versterkt. Voor Hoorn ziet u deze mogelijkheden en kansen eveneens.
In september 2007 werd door de gemeenteraad een eerste serieuze stap gezet voor de realisering van een nieuwe Centrale Bibliotheek. Het stedenbouwkundig programma van eisen Vale Hen werd behandeld. Afgesproken werd dat een haalbaarheidsonderzoek zou plaatsvinden voor de realisering van een bibliotheek aan de Vale Hen. Ook zou worden gekeken naar de grondopbrengsten van de locatie Wisselstraat bij het vertrek naar de Vale Hen. Het programma van eisen Vale Hen en het haalbaarheidsonderzoek heeft u een vooruitzicht gegeven om de plannen voor een nieuwe bibliotheek gerealiseerd te krijgen.
Mede door de sluiting van de vestiging in de Grote Waal is de bibliotheek jaarlijks in staat een bescheiden reservering te doen voor de bouw van een nieuwe Centrale Bibliotheek.
Op voorstel van het College van B&W heeft de gemeenteraad op 16 december jl. het besluit genomen de planontwikkeling van de Vale Hen stop te zetten. Daarmee komt voorlopig een eind aan de ontwikkeling en realisering op termijn van woningbouw, parkeergarage, hotel, supermarkt en een bibliotheek. De planontwikkeling voor de Vale Hen zal nu meegenomen worden in de ontwikkeling van de structuurvisie De Poort, waaronder het stationsgebied. Het collegevoorstel en raadsbesluit zijn voor u ongetwijfeld een grote teleurstelling. De kans dat binnen tien jaar een nieuwe bibliotheek aan de Vale Hen gebouwd zal worden is nihil. Feitelijk geldt hetzelfde voor de locatie Stationsgebied. Deze situatie zal voor u buitengewoon teleurstellend zijn. Onze fractie is het met u eens dat het voor een succesvolle toekomst met meer gebruikersbezoekers noodzakelijk is op termijn een nieuwe bibliotheek te realiseren.
Wij willen graag met u meedenken. Verder willen wij u verwijzen naar het VVD visiedocument "De Stad Centraal" (najaar 2007) waarin de vestiging van een bibliotheek in de Noorderkerk wordt genoemd.
Twee jaar geleden werd in de 800 jaar oude Dominicanerkerk in Maastricht een boekhandel geopend. De inrichting van de Dominicanerkerk werd gedaan door Architectenbureau Merkx + Girod. In 2007 kreeg dit bureau voor de inrichting de Lensvelt Architecten Interieurprijs. Volgens "The Guardian" is het de mooiste boekhandel ter wereld. Waarschijnlijk iets overdreven, maar toch. Een boekhandel is geen bibliotheek maar beide hebben boeken als basis.
In de stad Zutphen werden in 1977 al plannen gemaakt voor de vestiging van de bibliotheek in de Broederenkerk (1293), onderdeel van het Dominicanerklooster. In 1983 werd de bibliotheek in de Broederenkerk geopend. In 1998 werd de kerk binnen en buiten gerestaureerd. Het is trouwens opmerkelijk dat zowel de kerk in Maastricht als de kerk in Zutphen in de laatste periode van de dertiende eeuw werden gebouwd. Ze vertonen zeer veel gelijkenis.
Steeds meer kerken verliezen de functie van kerk. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Gelukkig worden particulieren en stichtingen actief door zich in te zetten voor het behoud ervan en te zoeken naar een goed hergebruik van kerken. Onze fractie heeft een sterk vertrouwen in een succesvolle combinatie van bibliotheek en kerk. De Noorderkerk vinden wij daar zeer geschikt voor. De kerk is aan de Veemarkt en aan het Kleine Noord gelegen en daardoor zeer goed bereikbaar. De Noorderkerk bevindt zich in de binnenstad, dicht bij het station en in de buurt van de Grote Waal. Vanaf deze plek in de binnenstad is de bibliotheek ook een goede voorziening voor de Grote Waal. Door gebruik te maken van een bestaand gebouw heeft de bibliotheek alleen inrichtingkosten. De herontwikkeling van de locatie Wisselstraat levert geld op. Door de vestiging in een bestaand gebouw kan de bibliotheek zich sneller vestigen. Wachten op een geschikte plek in het stationgebied of de Vale Hen kan nog 10 jaar duren. Kan en wil de bibliotheek zo lang wachten?
De ideeën van onze fractie voor de vestiging van de nieuwe Centrale Bibliotheek zijn een vrije gedachte. Wij hebben hierover geen overleg gehad of contact gelegd met uw bestuur, kerkenraad en directie of met de eigenaar en gebruikers van de Noorderkerk. Wij geven op voorhand toe dat het eenvoudig is een mening te geven over het eigendom van een ander. Toch vertrouwen wij erop dat door en binnen de PKN een discussie wordt gestart over de toekomst van de drie kerkgebouwen van de PKN. Onze fractie veronderstelt dat het steeds moeilijker wordt drie kerkgebouwen, Noorderkerk, Octaaf en kerk Zwaag, te gebruiken en te onderhouden. De kosten kunnen niet of zeer moeilijk opgebracht worden. De gesprekken binnen de PKN over de drie kerken zullen waarschijnlijk moeilijk en emotioneel zijn. Dat is terecht.
Wij hopen slechts dat de Bibliotheek Hoorn en de PKN Hoorn met een open houding willen kijken naar ons idee voor de realisering van een nieuwe Centrale Bibliotheek in de Noorderkerk.


Vriendelijke Groet, namens fractie Tonnaer en fractie VVD,

Roger Tonnaer en Harry van Lunteren, raadsleden.

Afschrift aan: Stichting Noorderkerk Hoorn, Stichting Oude Hollandse Kerken, Vereniging Oud Hoorn, Kerkenraad van Zwaag, Kerkenraad Het Octaaf, college en gemeenteraad Hoorn en media

--------------------------------------------------------------------

Geachte dames en heren,

Met verbazing heb ik kennis genomen van de actie van twee fracties (kennlijk om de krant te halen), terwijl men niet de moeite heeft genomen zich op de hoogte te stellen van het feit of de Noorderkerk in de al dan niet nabije toekomst vrij komt en terwijl ondergetekende reeds eerder in een openbare raadsvergadering heeft aangegeven te weten dat zulks in het geheel niet aan de orde is. Kennelijk hoopt men dat het water de Protestantse Gemeente Hoorn-Zwaag bijna zo hoog gestegen is dat de Noorderkerk verkocht moet worden omdat dat kennelijk een aantrekkelijke optie is voor de protestantse gemeente. Men richt zich in cc aan velen, maar ook hier heeft men niet de moeite genomen om te onderzoeken of de juiste personen worden aangeschreven. Zelfs de naamsvermelding (PKN) is onjuist.
Daarom concludeer ik dat dit slechts een publicitaire actie is.
Mijn eerdere woorden aan meerdere geadresseerden dat de Noorderkerk niet te koop is en dat zulks ook niet wordt overwogen zijn nog immer van toepassing. En dat wil ik u even laten weten.
Nog onlangs zei het raadslid Tonnaer in een raadsvergadering dat het pand aan de Veemarkt waarin de FORTIS Bank gevestigd is heel geschikt zou zijn voor de bieb. En dan nu de Noorderkerk. Ik ben benieuwd welk pand volgende week genoemd zal worden.

Met vriendelijke groet,

Johan van der Tuin
voorzitter van het College van Kerkrentmeesters
van de Protestantse Gemeente te Hoorn-Zwaag

---------------------------------------------------------

Beste mensen,

 

Ik ga ervan uit dat er in de Protestantse Gemeente te Hoorn-Zwaag ook ruimte is voor een ander geluid: ik vind dit een idee, dat het waard is nader onderzocht te worden.

Een kerk, die zegt met het gezicht naar de samenleving te staan moet niet gelijk in het defensief gaan als er vanuit die samenleving zinvolle suggesties komen. We weten, dat het onontkoombaar is om over het gebruik van de kerkgebouwen te gaan nadenken. Dit probleem kun je niet vooruit blijven schuiven. Ik zou deze gedachte met warmte omarmen en actief deelnemen aan het onderzoeken ervan.

Met een hartelijke groet aan u allen,

Hans Schipper, lid van de Protestantsegemeente Hoorn-Zwaag

----------------------------------------------------------

citaat uit het Noordhollands Dagblad van 9-1-09 :
Gezien de reactie van de eigenaar van de kerk is verhuizing naar dit monument voor de bibliotheek geen optie zegt directeur Hans Lastdrager van de Hoornse bibliotheken. "We zijn altijd blij wanneer er wordt meegedacht over een goede plek voor de centrale bibliotheek"zegt hij. "maar dan moet het wel een reeel voorstel zijn. Het is zinvoller een discussie in de raad te starten over wat er moet gebeuren nu de plannen op de vVale hen niet doorgaan. "Wat zou een goede plek zijn en op welke termijn, dat is de vraag die dan beantwoord moet worden" In het programma van eisen dat de bibliotheek voor de verhuizing heeft opgesteld, wordt een ruimte van 3000 vierkante meter gevraagd. Dat is inclusief kantoorruimtes, die nu ook tussen de Wisselstraat en het Kerkplein zijn gevestigd. "Dan zul je in zo'n kerk toch meerdere lagen moeten maken. Je moet zo'n kerk dan haast wel leeghalen. Dat kost scheppen met geld. "Nieuwbouwen is dan goedkoper"

----------------------------------------------

reactie Oud Hoorn:

De kwestie is Vereniging Oud Hoorn niet onbekend. Vier maanden geleden vernam de vereniging het bericht dat de kerkenraad van de PKN nadacht over het op termijn afstoten van de Noorderkerk. Uit zorg voor dit oudste monument in onze stad heeft ons bestuur nagedacht over andere gebruiksopties. Daarbij kwam het bestuur tot de conclusie dat toekomstig gebruik van de kerk als bibliotheek een voor de stad in alle opzichten uiterst aantrekkelijke mogelijkheid was en dat Vereniging Oud Hoorn graag wilde bijdrage aan het entameren van een haalbaarheidsonderzoek. Het bestuur was bekend met de zeer verantwoorde functiewijziging van kerken in Maastricht en Zutphen. Vanuit deze gedachten is contact met enkele leden van het kerkbestuur gezocht. Zij gaven echter aan dat er geen sprake was van het afstoten van de Noorderkerk, waarna het bestuur van Vereniging Oud Hoorn het voorstel heeft teruggenomen. Mocht er toch beweging in deze richting komen dan is ons bestuur bereid om alsnog met partijen rond de tafel te gaan zitten om de mogelijkheden te onderzoeken. De monumentaliteit van het gebouw dient te worden gewaarborgd en een eventuele toekomstige andere functie moet respect hebben voor het verleden, de achtergrond en het huidige gebruik van de kerk.

Egbert Ottens, voorzitter Vereniging Oud Hoorn

 

Nieuwsarchief