Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Afsluiting tentoonstelling   (30-01-2008)

Op vrijdag 25 januari vond in het Westfries Archief de afsluiting plaats van de tentoonstelling "Jonge helden in de band", tevens de laatste activiteit in het kader van de viering van Hoorn 650. Zesentwintig kunstboeken werden de afgelopen maanden bewonderd door vele honderden bezoekers, eerst in het Westfries Museum, later in het Westfries Archief. De belangstellenden hebben in groten getale gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te stemmen op hun favoriete kunstboek. Het bestuur van de Stichting Hoorn 650 werd bereid gevonden om alle stemformulieren te tellen en te verwerken in een juryrapport.
De deelnemers van de afsluitende bijeenkomst werden eerst getrakteerd op een rondleiding door de schatkamers van het Westfries Archief. Vervolgens hield Rens Top, beheerder van de boekbandencollectie van de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag, een boeiende voordracht over kunstboeken. Daarna maakte burgemeester Van Veldhuizen van Hoorn de winnaar van de publieksprijs bekend: André van Zalk. De jury schrijft over zijn inzending:

Hier is sprake van een prachtig experimenteel ontwerp, dat balanceert op de grens van kunstvoorwerp en museaal object. De dramatische wijze, waarop de brand in de Grote Kerk in het ontwerp is vervlochten, dwingt respect af. Het ontwerp is een boeiend historisch illusionistisch spel, wat de nieuwsgierigheid van de lezer prikkelt, maar tegelijkertijd het dramatische verhaal niet zomaar prijsgeeft.

De eerste prijs, beschikbaar gesteld door fotografe Hélène de Bruijn, is een door haar in samenwerking met Kieke Schaaper bewerkte foto op doek van de winnende boekband, gecombineerd met elementen van de tentoonstellingscatalogus.


 

Nieuwsarchief