Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Oud Hoorn is door oplage van 2000 stuks heen   (12-12-2007)

Boek Velius is voltreffer (en inmiddels uitverkocht)
Hoorn- De stapel boeken van "De Kroniek van Velius" is in het gebouw van Oud Hoorn aardig geslonken. Er liggen er nog ruim honderd, maar: die zijn al verkocht. Zo is een omvangrijk standaardwerk dus een verkoopsucces geworden. Aan het bestuur de keuze of er een nieuwe druk komt. Drie weken geleden werden de eerste exemplaren op pallets naar de Oosterkerk gebracht voor de officiële presentatie. De enorme klus die het redactieteam op zich had genomen, werd na jaren ploeteren afgerond. Vanaf dat moment zitten vrijwilligers als John Lamers en Diana van den Hoogen bijna elke "werkdag" boven het kaartenbak je met de intekenaars, de kas en de aftekenlijst gebogen. "Wij zijn zo'n beetje door onze voorraad heen", stelt Lamers vol trots. "De stapel in ons eigen gebouw kwam eerst tot boven het raam, maar die is al aardig weg." In het monument aan Onder de Boompjes is het wachten op de mensen die hun "gereserveerde" exemplaar (de kroniek bestaat uit twee kloeke delen) komen ophalen. De intekenaars zijn elke dinsdag, donderdag en zaterdag welkom tussen 10 en 16 uur.

 

uitverkocht

Grote betekenis
"En dan te bedenken dat we maanden geleden nog lang zaten te dubben over de oplage", vertelt voorzitter Egbert Ottens van Oud Hoorn. Het bestuur twijfelde tussen een oplage van 1500 of 2000 stuks. Het werd dat laatste getal. "Het wordt nu wel duidelijk dat juist dit boek inhoudelijk van een grote betekenis is", oordeelt de voorzitter. Het is niet zomaar een leuk cadeau voor de feestdagen. We krijgen reacties uit het hele land omdat mensen de kroniek van Velius kennen. De manier waarop hij de geschiedenis al rond 1615 in een breder perspectief plaatst, maakt het eigenlijk heel actueel. Soms is het alsof je een boek van Geert Mak leest.

De vereniging heeft ook in financieel opzicht een behoorlijk risico genomen. Dankzij de bijdrage van sponsors (35 mille) en het inzetten van 40 mille uit het eigen vermogen kon de aanschafprijs laag worden gehouden. Ottens stelt dat gezien her onverwachts grote succes van de verkoop de kas van Oud Hoorn er wellicht zelfs iets aan over houdt.
Een rondgang langs de boekhandels in de stad leert dat de leeshonger naar Velius ook hier merkbaar is. Bij Boekhandel Bakker en de Hoornse Boekhandel is de stapel praktisch verdwenen. Bij Stumpel ligt nog een partij, maar ook hier zijn al 170 exemplaren afgerekend. "Het gaat inderdaad hard", is het commentaar.
Lijkt de tijd niet rijp voor een tweede druk? "Daarover moet het bestuur eerst nog vergaderen", besluit voorzitter Ottens. Het kost namelijk wel wat, zo'n extra druk. En we kunnen er voor kiezen om zo'n mooi boek bewust exclusief te houden.

Uit: NHD Dagblad voor West-Friesland vrijdag 7 december 2007, Martin Menger

 

Nieuwsarchief