Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Pepernotenprijsje   (25-11-2007)

Sinterklaas zette zaterdag 17 november voet aan Hoornse wal. Hoewel de intocht niet over Onder de Boompjes voerde en de Goedheiligman wegens drukke werkzaamheden niet persoonlijk bij Oud Hoorn langs kon gaan, kregen de dienstdoende vrijwilligers toch onverwacht bezoek. Sint Nicolaas stuurde twee Zwarte Pieten om zijn hartelijke groeten en felicitaties aan Oud Hoorn over te brengen. Vereniging Oud Hoorn viert haar 90 jarig bestaan o.a. met de uitgave van de Kroniek van Hoorn door Theodorus Velius.

perper1

 Waar 400 jaar geleden ten tijde van Velius de peperbalen hoog opgetast lagen in de VOC pakhuizen, staan nu de boeken hoog opgestapeld.

peper2

Vol bewondering bekeken de Zwarte Pieten de jongste uitgave van een nieuwe reeks van de Publicatiestichting Bas Baltus. Een Kroniek in papierwerk weegt wel 3,2 kg! Hoeveel chocoladeletters zouden dat wel niet zijn? De Pieten moesten weer snel naar Sinterklaas en zouden hem vertellen dat de Kroniek van Hoorn heel geschikt voor Pakjesavond is. Want om zo'n mooi boek door de schoorsteen te gooien, dat is toch wel zonde.
Hoofdschuddend verlieten de Pietermannen het Oost-Indisch Pakhuis, want bij Oud Hoorn zijn ze echt een beetje "loko" (Spaans voor "gek"). Hoe kunnen zij voor zo'n pepernotenprijsje van 32,50 euro de Veliuskroniek gaan verkopen?! Ze zijn toch zeker Sinterklaas niet!!
 
Manshoog
Oud Hoorn vrijwilligers zijn druk doende de intekenaars op de Kroniek van Hoorn door TH. Velius hun exemplaren uit te reiken. Dat kan tijdens de openingsuren van het verenigingsonderkomen (Onder de Boompjes 22) van Oud Hoorn op dinsdagen, donderdagen en zaterdagen van 10-16 uur. Ook kunnen hulpsinterklazen en hulppieten daar terecht voor aankoop van deze Kroniek en de kalender 2008 met gevelstenenafbeeldingen en voor leden ook nog de kunstwerken.

peper3

De stapel boeken wordt al de "Chinese Muur" genoemd en de tafel waar achter zij zitten is het "stembureau". Hoe komen ze daar toch aan zo vraagt deze mini Blanke Piet zich af.

 

Nieuwsarchief