Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Westfries Museum werd verwaarloosd   (26-09-2007)

HOORN -  Het Westfries Museum in Hoorn is jarenlang op diverse gebieden verwaarloosd. Niet alleen werd er geen onderhoud aan het gebouw gepleegd; ook het brand- en inbraakalarm was onder de maat. Hoewel hierover een hele stapel rapporten was, werd hiermee niets gedaan. Wethouder Cees van der Maat (VOCH) kreeg hierover dinsdagavond kritische vragen van de VVD.  De raadscommissie besprak een voorstel voor 'bouwkundige aanpassingen' in het Westfries Museum. Het gaat om een aantal ingrijpende aanpassingen om een betere brand- en inbraakbeveiliging mogelijk te maken. Daarnaast moet er een hoop achterstallig onderhoud worden ingehaald.
Inge Wiebes (VVD) bleek zich grondig op het onderwerp te hebben voorbereid. Ze citeerde uitgebreid uit een rapport dat in juli van dit jaar verschenen is, maar dat kennelijk niet iedereen kende. Hierin wordt een risicoanalyse gegeven van het museum, waarbij ook wordt ingegaan op eerdere onderzoeken die gedaan zijn.
Uit dit rapport blijkt dat jarenlang niets aan het onderhoud van het rijksmonument is gedaan omdat niet duidelijk was wie hiervoor verantwoordelijk was. Ook aan de installaties in het gebouw werd geen onderhoud gepleegd. Adviezen uit 2004, ruim voor er een zeer omvangrijke kunstroof plaatsvond in het museum, werden niet opgevolgd. Volgens het recente rapport is het 'bewustzijn op het gebied van veiligheidszorg' in Hoorn 'gering', en is er 'geringe kans' dat er in actie wordt gekomen waneer er een inbraakalarm is in het museum.
Wiebes maakte duidelijk verbijsterd te zijn, omdat na de inbraak van januari 2005 werd beweerd dat er met het inbraakalarm niets aan de hand was. ,,Nu blijkt dat al heel lang bekend was dat daar vraagtekens bij geplaatst kunnen worden'', zei Wiebes. Ze vroeg aan wethouder Van der Maat om een verklaring.
Van der Maat verkeerde in een lastige positie omdat hij zelf, toen nog als raadslid, in 2005 zeer kritische vragen had gesteld over de beveiliging van het museum. Hij merkte toen onder meer op dat zijn garagebedrijf beter beveiligd was dan het museum, een opmerking die hij dinsdagavond herhaalde. ,,Dat werd mij toen niet in dank afgenomen. Er waren wel rapporten, maar daarmee werd niets gedaan. Er werden ook geen kredieten gevraagd.''
Op de vraag waarom niet, antwoordde Van der Maat dat hij daar geen antwoord op kon geven. ,,Wat een ander gedaan heeft, daarover kan ik niets zeggen'', zei hij. ,,Ik probeer het nu goed te doen.''
Michiel Pijl (CDA) drong er op aan dat Van der Maat zou gaan uitzoeken waarom er indertijd niets met de rapporten werd gedaan.
Kort daarop stelde de wethouder dat de rapporten 'waren blijven liggen bij de commissie van beheer', een commissie waarover hij daarvoor nog had opgemerkt dat deze 'niet vooruit te douwen' was.
Vorig jaar werd deze commissie van beheer door het college aan de kant gezet. De reden daarvan was dat B en W meer grip wilde krijgen op de gang van zaken in het museum. Hieraan lag ook een conflict ten grondslag over de miljoenenkraak.
De raadscommissie concludeerde in meerderheid niet anders te kunnen dan instemmen met het voorstel, omdat het om uiterst noodzakelijke aanpassingen gaat. Volgens Van der Maat is de beveiligingsinstallatie van het museum op dit moment 'nog niet toereikend voor een museum'. ,,Maar dat is straks wel zo'', verzekerde hij de commissie.

ontleend aan www.nhd.nl

 

Nieuwsarchief