Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Oud Hoorn presenteert kroniek Velius   (04-09-2007)

Vereniging Oud Hoorn viert dit jaar haar 90-jarig bestaan. We zouden het bijna vergeten in de indrukwekkende reeks culturele hoogtepunten van de stad dit jaar.
De jubileumviering staat geheel in het teken van de vertaling van de "Chronyck van Hoorn" zoals deze is opgetekend door Theodorus Velius (1572-1630). Later dit jaar wordt die vertaling in boekvorm ten doop gehouden en krijgen de ruim achthonderd intekenaren de gelegenheid hun exemplaar af te halen. Vooruitlopend daarop wordt op zonderdag 9 september in het Oost-Indisch Pakhuis, Oud Hoorns verenigingsgebouw aan Onder de Boompjes 22, de expositie "De Kroniek van Velius" geopend door voorzitter Egbert Ottens.

VeliusDeze tentoonstelling toont aan de hand van Velius' informatie de vroegste ontwikkeling van de stad Hoorn van 1316 tot 1630. Oude gegevens zijn met moderne technologie èn in heldere beelden omgezet. We zien de stad groeien, we zien hoe het stadsbestuur in zijn strijd om een schone stad met zout water de grachten doorspoelt. De verdediging met zijn wallen, muren en torens komt aan bod alsmede de imposante ontwikkeling van de haven. Velius maakt Hoorns sterke economische groei in het begin van de gouden eeuw mee en hij schrijft daar boeiend over. Twee decennia later stagneert de lokale economie reeds en begint Hoorns inwonertal te dalen.
Ook aan de persoon van Velius wijden de panelen aandacht: zijn afkomst, zijn stamboom, zijn activiteiten als lid van de vroedschap, als stadsdokter en weesmeester, de kring waarin hij leefde. Hij bezat veel kennis van kruiden, sprak Grieks, Latijn, Frans en Italiaans (hij volgde zijn artsenopleiding in Padua), hij wijdde zich aan de dichtkunst en, last but not least maar niet op de koop toe, was hij ook nog geschiedschrijver. Zijn kroniek bevat de levensbeschrijvingen van geleerde stadsgenoten als Hadrianus Junius en Nicolaas Bulius.

De expositie is samengesteld door mevrouw Marit Veerman-Boon, oud-bestuurslid van de vereniging en inmiddels zeer bedreven in het opzetten van boeiende en instructieve tekijkstellingen. Mevrouw Veerman heeft ondermeer gebruik gemaakt van het beeldmateriaal dat de projectgroep Velius verwerkt heeft in de vertaling van de oorspronkelijke kroniek. Oud Hoorn is bijzonder verheugd dat de Stichting Hoorn 650 de tentoonstelling financieel mogelijk heeft gemaakt. Met de expositie en- medio november- de publicatie van de vertaling van de "Chronyck van Hoorn" viert de vereniging niet alleen het feit dat zij negentig geleden werd opgericht maar wordt ook op feestelijke wijze het gedenkwaardige cultuurhistorische jaar 2007 afgesloten.

De tentoonstelling "De Kroniek van Velius" is de komende maanden te zien in het Oost-Indisch Pakhuis op dinsdag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Kaart Hoorn

 

Nieuwsarchief