Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Hoornse Kermisfoto's in Museum 20ste eeuw   (10-08-2007)

De Hoornse Kermis start binnenkort en wie wil zien hoe vroeger in Hoorn kermis werd gevierd moet zeker een kijkje nemen in het Museum van de Twintigste Eeuw. Tot en met 2 september 2007 toont het Museum de tentoonstelling "Zwieren en Zwaaien, beleef de Kermis-historie". Miniatuurkermisattracties, voorwerpen en foto's vertellen over het fenomeen Kermis in Nederland. Maar ook zijn er foto's uit de jaren '50 en '60 van de Hoornse Kermis te bekijken.

Krijtstrepen op Hoornse kermis

Op de tentoonstelling zijn mooie foto's van fotograaf Bedijs te zien over het zogenaamde 'krijtstrepen' in Hoorn: Tot 1963 werd de start van de Hoornse kermis ingeluid door de klokken van de Grote Kerk op het Kerkplein. Op de inluiddag verzamelde de jeugd zich tegen 12 uur bij de kerk. Ze hadden krijtjes of plankjes waarop krijt was gesmeerd. Als de klokken gingen luiden, werd elke voorbijganger voorzien van krijtstrepen. Het spel duurde slechts tijdens het luiden van de klokken, dus maximaal een kwartier. Niet elke voorbijganger kon de krijtstrepen waarderen en soms vluchtte men voor de jeugd. Andere foto's tonen bejaarde Westfriezen die zich eind jaren vijftig prima vermaakten op de Hoornse kermis, bijvoorbeeld in de botsauto's.

Inluiden van de kermis met krijtstrepen

Ouderen van dagen in de botsauto, 1957

 

Dikke Damestent en filmzaal

Er staan enkele oude kermis-speelkasten op de zaal, kinderen kunnen zelf ballen gooien en ringen werpen of de kermispuzzeltocht maken. Draaimolenpaarden en mooie houten modellen van nostalgische kermisattracties geven de sfeer van vroeger weer. Zelfs prijzen die men vroeger op de kermis kon winnen, zoals kermispoppen uit de jaren zestig, zijn nu in het museum te zien. Prenten en foto's geven een beeld van kermisattracties van weleer: De Dikke Damestent, Lionel de Leeuwenman, de abnormaliteitenshow, De Dame met de Baard, maar ook lilliputters en reuzen. Voor de tentoongestelde mensen was het vaak de enige bron van inkomsten. Maar ook werden er met spiegels en lampen trucs uitgehaald: Het Meisje zonder Hoofd of het Meisje met de nek van twee en een halve meter. In de filmzaal draait een boeiende film over het leven van kermislui.

Vanwege de viering van 650 jaar stadsrechten in Hoorn toont het Museum van de Twintigste Eeuw twee tentoonstellingen rond dit thema: "Hoorns Glorie" en "Hoorn vierde 600 Jaar Stad!". Deze exposities zijn verlengd tot en met 2 september 2007. Voor beide tentoonstellingen wordt geput uit het prachtige foto-archief van persfotograaf Harry Bedijs. Zo zijn er nooit eerder vertoonde foto's te zien rond de viering van 600 jaar Stad Hoorn, waaronder zelfs kleurenfoto's. Met een kassabon van Deen krijgt men tot en met 2 september 2007 maar liefst 25 % korting op de entree van het museum! Voor meer informatie kijkt u op www.museumhoorn.nl

Einde persbericht

Voor meer info:

Hans Stuijfbergen, 0229-214001 of info@museumhoorn.nl

 

Nieuwsarchief