Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Fam. Broertjes schonk schilderij D. Ooijevaar   (26-07-2007)

Kort geleden kreeg onze vereniging een bijzonder schilderij aangeboden. Het betreft een werkstuk van de bekende Hoornse kunstenaar D. Ooijevaar. Men ziet de Hoofdtoren vanuit de binnentuinen achter de Italiaanse Zeedijk. Het kunstwerk werd aangeboden door de fam. Broertjes uit Odijk. Bij de verhuizing naar Lelystad kwam het schilderij weer tevoorschijn. Op dinsdagmiddag 17 juni kwamen de heer en mevrouw Broertjes naar Hoorn waar zij hartelijk werden ontvangen door enkele bestuursleden en vrijwilligers.

De vader van de heer Jan Broertjes was van 1940 tot 1952 hoofd employé bij de PTT te Hoorn. In 1952 werd de heer Simon Broertjes overgeplaatst naar het postkantoor in Driebergen. Bij zijn vertek kreeg de heer Broertjes als aandenken een schilderij aangeboden. Dirk Ooijevaar (1875-1963) was een zeer verdienstelijk

amateur kunstschilder. Hij was de vader van Klaas Ooijevaar, de meer bekende kunstschilder. Dirk Ooijevaar was kapper en zijn zaak was te vinden aan de Gedempte Turfhaven. Dirk was bij velen beter bekend als preparateur van dieren. Ook maakte hij haarkunstwerken van veelal overleden personen.

Wat het schilderij echter dubbel interessant maakt is dat achterop het werk een papier geplakt is. Op dit papier staan naast een herinnering ook alle handtekeningen van de toen werkzame PTT-beambten. Tussen de namen die leesbaar zijn zien we o.a. die van F. Koppies, J. de Rie, Van Kalken en Vollinga.

Het schilderij krijgt nadat het is schoongemaakt en van een nieuwe lijst voorzien een ereplaats in ons verenigingsgebouw.

De heer S. Broertjes was eerder werkzaam geweest bij de PTT te Alkmaar. Bij zijn vertrek uit Alkmaar kreeg hij eveneens een schilderstuk. Dit werk heeft zijn zoon, Jan Broertjes, inmiddels overgedragen aan de Vereniging Oud Alkmaar.

Overhandiging schilderij, rechts dhr. Broertjes 
Op de foto zien we de heer Jan Broertjes (rechts) die het schilderij dat zijn vader in 1952 had gekregen overhandigt aan Egbert Ottens, de voorzitter van de Vereniging Oud Hoorn.

Achterkat schilderij, met handtekeningen 
De achterzijde van het schilderij draagt vele namen van personeelsleden die in 1952 bij de PTT werkzaam waren.

 

Nieuwsarchief