Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Aantasting stationsgebouw   (04-05-2007)

Er dreigt een grote aantasting van het 125 jaar oude monumentale stationsgebouw. In een brief aan de diverse betrokkenen wordt gevraagd om naar oplossingen te zoeken die de monumentale waarde niet aantasten. In de Monumentencommissie is het plan verworpen om de Burger King met geblindeerde ramen zijn intrek te laten nemen in het monumentale station. Er wordt gevraagd creatievere oplossingen te vinden om de monumentale waarde van het gebouw te combineren met een eigentijdse invulling.

Aan het college van burgemeester en wethouders van Hoorn,
De directeur van NS Vastgoed en NS Stations,
De directie van Burger King,
De Minister van Verkeer en Waterstaat,
De Minister van Cultuur.

Hoorn, 15 april 2007.


Geacht college,
Geachte directies,
Geachte Ministers,


Betreft: aantasting stationsgebouw Hoorn

Het station in Hoorn werd in 1882-1883 gebouwd, waarschijnlijk naar een ontwerp van de architect M.A. van Wadenoyen. Het forse gebouw is uitgevoerd in neorenaissancestijl en heeft een rijk uitgevoerd hoger middengedeelte met drie licht vooruitstekende ingangstraveeën. De twee langgerekte zijvleugels dragen op de kop onder een fronton de stationsnaam. Bij de renovatie in 1991 is de dakkapel met wijzerplaat boven de hoofdingang in moderne vormen hersteld. Al met al een karakteristiek gebouw dat al ruim 125 jaar een belangrijke plaats inneemt in het monumentale stadsbeeld van Hoorn.

De uitstraling van het gebouw wordt sinds kort ernstig bedreigd door de plannen voor de vestiging van een Burger King in het stationsgebouw.
Hoewel wij begrip hebben voor nieuwe ontwikkelingen en een goede functionele invulling van het gebouw vragen wij ons af of het niet mogelijk is met iets meer creativiteit en vindingrijkheid dan nu het geval is zowel de monumentale waarde van het pand als een eigentijdse invulling te combineren.
Wij zijn met onze vertegenwoordigers en de overige leden van de monumentencommissie in Hoorn mordicus tegen het blinderen van de ramen (zowel direct als indirect, inpandig) in de gevel van het restaurantgedeelte.

Wij roepen een ieder van u op - vanwege uw specifieke verantwoordelijkheid voor het gebouw - te zoeken naar oplossingen die de monumentale waarde van het gebouw onaangetast laten.


Met vriendelijke groet,
Namens het bestuur van de vereniging Oud Hoorn,


E.S. Ottens, voorzitter.

cc.: gemeenteraad van Hoorn (via de griffie), lokale media.

 

Nieuwsarchief