Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Toch geld voor heruitgave Velius + Lucas Merens   (08-03-2007)

Uit NHD donderdag 8 maart 2007:

De Vereniging Oud Hoorn krijgt toch een bijdrage van tien mille voor de heruitgave van de kroniek van Velius. De gemeenteraad nam dinsdagavond unaniem een motie aan, waarin het college wordt opgedragen het geld beschikbaar te stellen. Oud Hoorn brengt het 800 pagina's telllende boek in november op de markt. het gaat om een in hedendaags Nederlands omgezette uitgave van de kroniek van de Hoornse geneesheer Theodorus Velius. De man beschreef de geschiedenis van Hoorn tussen 1316 en 1630, het jaar waarin Velius stierf. Het college was nbiet unaniem in het afwijzen van het susbsidieverzoek van Oud Hoorn, maar er was geen meerderheid voor het financieel steunen van de uitgave. De gemeenteraad heeft er nu voor gezorgd dat Oud hoorn niet het hele budget voorpublicaties hoeft aan te spreken. De raad vindt dat juist in het jaar dat Hoorn 650-jarig bestaan viert een dergelijke belangrijke publicatie ondersteund moet worden. De kroniek zal de basis vormen voor de Canon van Hoorn, waaraan de Vereniging Oud Hoorn momenteel werkt.


Toen het er nog naar uitzag dat Hoorn geen financiele ondersteuning zou krijgen ontving de Vereniging onderstaand bericht:

Geachte collega Stadsgidsen,
alsmede andere belangstellenden in politiek, cultuur en historie in Hoorn.

Hierbij laat ik u weten dat de discussie over de heruitgave van de kroniek van Velius een historische dimensie heeft gekregen. Onze illustere stadgenoot Lucas Merens heeft hierover namelijk ook en mening en wenst deze publiekelijk bekend te maken.

Zie ook zijn eigen profielsite op Hyves: http://lucas-merens.hyves.nl/#

Vriendelijke groet,

Sebastiaan Hol


--------------------------------------------------------------------------------


Bericht van Lucas Merens
Burgerluyden en poorters van de stad Hoorn, alsmede bewoners der geannexeerde ommelanden van de Banne Blokker en de Banne Zwaag (bekend als de woonwijken Kersenboogaerde en de Rijssendam).

Hiermede laat ik u weten dat ik met grote verbazing kennis heb genomen van het feit dat uw huidige stadsbestuurders de heruitgave van het standaardwerk van Velius over onze schone stad Hoorn niet met het geringe bedrag van 10.000 Daalders wensen te financieren.

In een jubileumjaar lijkt het mij een uitstekende zaak dat deze heruitgave wordt gerealiseerd. Wij, stadsbestuurders en regenten van de 17e en 18e eeuw, hadden zelf fraaie gebonden exemplaren van de Kroniek in onze bibliotheken. Zelf stond ik wellicht bekend als enfant terrible der Hoornse regenten. Nochtans kon ik zeker niet als cultuurbarbaar beschouwd worden! Mijn bibliotheek was actueel, met daarin behalve exemplaren van Velius' Kroniek en den Statenbijbel, eveneens onder andere de "Gullivers reizen" van Jonathan Swift en "Robinson CrusoÎ" van Daniel Defoe. Bovendien stond Huize Merens bekend om de fraaie schilderijencollectie die ik verzamelde, en waar vooral mijn vermaledijde zwager Cornelis van Foreest buitengewoon jaloers op was. Ach ik had dan wellicht geen koets met vier paarden zoals mijn zwager Cornelis, in mijn schilderijenverzameling trof u schilderijen van Rembrandt van Rijn, Salomon van Ruysdael, Paulus Potter, Albert Cuyp, en wat dies meer zij...

Mede daarom meen ik het mij te kunnen veroorloven een krachtig pleidooi te houden om deze heruitgave vanuit het stadsbestuur mede mogelijk te maken. Ik hoop dat de leden van de huidige Vroedschap (tegenwoordig wordt dat meen ik de gemeenteraad genoemd) er verstandig aan doen om alsnog een donatie vanuit de gemeenschapsgelden mogelijk te maken.

Hoogachtend,

Lucas (van Neck) Merens,

- kapitein der dragonders Regiment du Portail van 1719 tot 1729
- lid van de Vroedschap sinds 1736
- burgemeester sinds 1749 (en verscheidene malen voorzittend burgemeester).

website: http://lucas-merens.hyves.nl/#

 

 

 

 

Nieuwsarchief