Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

'Westfries Archief ook beetje hemel'   (07-10-2006)

,,Doden komen in het archief tot leven. Zo is het archief toch ook een beetje hemel'', mijmerde burgmeester O. van Veldhuizen van Hoorn vrijdagmiddag in een van de mooiste archieven van Nederland, namelijk het Westfries Archief in Hoorn. Het nieuwe onderkomen is officieel geopend. In het nieuwe gebouw zijn de enorme historische archieven van de twaalf West-Friese gemeenten ondergebracht. De archieven en collecties kunnen beter worden gebruikt dan in het oude gebouw. Er is een ruime studiezaal, waar niet alleen papieren stukken maar ook via de computer historische beelden kunnen worden geraadpleegd.

Persbericht d.d.: 29 september 2006

Op vrijdag 6 oktober vindt de offici�le opening plaats van het Westfries Archief aan de Blauwe Berg. De opening wordt verricht door mevrouw R. Kruisinga, gedeputeerde cultuur van de Provincie Noord-Holland en de heer R. Tonnaer, oud-wethouder cultuur van de gemeente Hoorn. In verband met de opening is het Westfries Archief op 6 oktober de gehele dag voor het publiek gesloten.

In het nieuwe gebouw zijn de omvangrijke en belangrijke historische archieven van de twaalf West-Friese gemeenten ondergebracht. Tal van voorzieningen in het gebouw maken een beter gebruik van deze archieven en collecties mogelijk. Er is een ruime studiezaal en naast papieren archiefstukken kunnen bezoekers via de computer historisch beeldmateriaal raadplegen. In een multifunctionele ruimte richt het Westfries Archief tentoonstellingen in en worden historische verenigingen ontvangen.

Gebouw in een gebouw
Het ontwerp voor het gebouw is gemaakt door Emile Witlox van ONX architecten uit Hoofddorp. Het bestaat uit een gesloten gedeelte voor de opslag en beheer van de archieven, dat is geplaatst binnen een ruime zogenoemde glazen stolp. Hierdoor sluit het gebouw goed aan bij zijn functie: een gesloten deel voor de archieven en een open deel voor de publieksfuncties zoals de studiezaal en de bibliotheek. Het gaat als het ware om een gebouw in een gebouw. Ook de kleurstelling en materialen zijn kenmerkend. De architect heeft als tegenhanger van de 'harde' betonnen archiefruimten gekozen voor bekleding van de wanden en plafonds met een zacht materiaal namelijk tapijt in een rode kleur. Deze bekleding zorgt ook voor een aangename akoestiek in de studieruimten.

Fantasieletters
De gevel bestaat uit grote glazen platen, waarvan een deel is bewerkt door beeldend kunstenaar Ton Zwerver. Het gaat om oude lettertekens en eigen fantasieletters, aangevuld met symbolen die in de wapens van de gemeenten in West-Friesland voorkomen, zoals een eenhoorn (Hoorn), haringen (Enkhuizen), wortels (Wervershoof) of vogels in een boom (Blokker, Midwoud en andere). Het kunstwerk ziet er uit als een soort vitrage dat om de archieven heen hangt.

Openingstijden
Het Westfries Archief is open voor het publiek van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Het bezoekadres is Blauwe Berg 5c, 1625 NT Hoorn, telefoon 0229 282500, e-mail info@westfriesarchief.nl. Meer informatie is te vinden op www.westfriesarchief.nl.
In verband met de officiële opening is het Westfries Archief vrijdag 6 oktober de gehele dag voor het publiek gesloten.

 

Nieuwsarchief