Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Bestuurscommissie Westfries Museum   (24-09-2006)

In de bestuursvergadering augustus 2006 deed Fokko de Boer verslag van de voor de vereniging relevante zaken bij het Westfries museum. De diefstal van 18e eeuwse schilderijen en zilver heeft heel Hoorn geschokt. De opsporing heeft helaas nog geen resultaat gehad. Men hoopt dat op enig moment nog schilderijen zullen opduiken. Gelukkig heeft het museum weer enkele fraaie aankopen kunnen doen. Al jaren wordt gesproken over verzelfstandiging van het museum. Los van de gemeente dus, op grotere afstand. Het dit voorjaar aangetreden college wil eind dit jaar met een standpunt naar buiten komen. De bestuurscommissie heeft nog geen definitief standpunt. Maar voordat het zover kan zijn, zullen er goede afspraken gemaakt moeten worden over onderhoud, beveiliging, brandbeveiliging, klimaatbeheersing, conservering van de collectie, etc. De bestuurscommissie vindt op dit punt onze vereniging aan haar zijde.
Al twee jaar geleden heeft in opdracht van het college van burgemeester en wethouders een onderzoek naar het reilen en zeilen van het museum plaats gevonden. Het rapport verscheen voorjaar 2005. Het onderzoeksbureau meldt dat het museum in vergelijking met andere goed presteert, maar noemt een aantal concrete verbeterpunten, zowel ten aanzien van het management als het beheer van de collectie. Onlangs is, met geld van de Mondriaanstichting, onderzoek gedaan naar de veiligheidszorg voor collectie, personeel en bezoekers. De uitkomsten zijn momenteel in studie bij de gemeente Hoorn.

Het bestuur van de Vereniging Oud Hoorn sprak onder meer zijn waardering uit voor de fraaie wisseltentoonstellingen en de verbouwing van de hal.

 

 

Nieuwsarchief