Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Hofjeswandeling een zomerhit   (09-07-2006)

Hofjeswandeling en Noorderkerk: zomerhit voor Oud Hoorn gidsen Afroeper Gerard Beemsterboer (gids en gidsencoordinator en schrijver van persberichten voor de zomeravondwandelingen) stuurde op 7 juli een dozijn Oud Hoorn gidsen met welgeteld 160 wandelaars op pad vanaf het plantsoen voor het station.
De wandeling van de Vereniging Oud Hoorn voert langs het Sint Pietershof, het Claes Stapel's Hofje en het Rozenhof. Dit laatste hofje is begin vorige eeuw ontworpen door de stadsarchitect Van Reijendam in neorenaissance bouwstijl.

Als eerste hofje werd bezocht (soms met vier groepen tegelijk) het Claes Stapel's Hof, gesticht in 1682 om weduwen en ongehuwde vrouwen te herbergen. Daarom heeft het tot lang na de stichting simpelweg Het Vrouwenhofje geheten. De gidsen met hun groepen moesten op elkaar wachten bij het Latijnse poortje (zie ook de Oud Hoorn site bij Religieuze wandeling-> 3. Munnickenveld). Op weg naar het Rozenhofje werd uitgebreid stilgestaan bij de enige Hoornse houten gevelsteen, die van Judith en Holofernes. Men is het met elkaar eens: de gevelsteen moet nodig gerestaureerd worden.
Na bezichtiging van het Rozenhofje bezoeken de wandelaars de binnenplaats van het Sint Pietershof, die speciaal voor Oud Hoorn geopend wordt. Oorspronkelijk stond op deze plaats het klooster St. Pietersdal dat na de Reformatie werd ingericht als Oude Mannenhuis. Uit financiële overwegingen besloot het stadsbestuur dat het, in een ander kloostergebouw gevestigde, Oude Vrouwenhuis moest worden opgeheven en samengevoegd met het Oude Mannenhuis. Sindsdien wordt de naam Oude Mannen- en Vrouwenhuis gebruikt. Gids Trudi Schrickx, warm pleitbezorgster van de tijdelijke bewoners van de Hoornse binnenstad de gierzwaluwen (zie www.gierzwaluw.com), wees haar groep tijdens de "bordesscene" in het Sint Pietershof op de gierzwaluwnesten die ook bescherming behoeven.


Via het Kazerneplein arriveerden de gidsen op het Kleine Noord. Rond 1426 woonde daar de molenaar Claes Molenaar en zijn vrouw. Toen op een nacht Claes en zijn vrouw niet konden slapen, zagen zij een Mariabeeld boven het huis van hun buurman Claes Doedesz zweven. Hierop besloten Claes Molenaar en zijn buren dat op deze plaats een kapel zou worden gebouwd. Nogal duidelijk liet Claes Doedesz blijken dat hij zijn woning hiervoor niet wilde verkopen. Enige maanden later teisterde de pest de stad en Doedesz overleefde dat niet. Geschrokken door de dood van haar man verkocht zijn vrouw haar huis nu wel. Op deze plaats kwam een houten kapel die in de loop der tijd is uitgegroeid tot de huidige Noorderkerk.
De wandeling werd afgesloten met een bezoek aan deze kerk alwaar gastvrouw Nel van Tellingen van de Stichting Noorderkerk koffie en thee schonk, waar veel wandelaars gebruik van maakten.
Voor nog meer wetenswaardigheden en literatuuropgave (boeken die te koop zijn en/of ter inzage in het Oost-Indisch Pakhuis) omtrent de Hofjeswandeling, zie de website www.oudhoorn.nl bij Stadswandelingen > Hofjes.

 

Nieuwsarchief