Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Kennis uit regio voor opgraving VOC in Thailand   (21-06-2006)

De restanten van de vroegere VOC-factorij in Thailand kunnen worden blootgelegd en gerestaureerd met hulp van de stad Enkhuizen. De gemeente is de spil in een project, waarbij verschillende instellingen uit Europa en Thailand samenwerken. ,,Het is best eervol om dit te kunnen doen'', aldus wethouder H. Bode.

De verbinding tussen de Thaise stad Ayutthaya en Enkhuizen is een zeer ingewikkelde, beaamt voorzitter G. van der Meulen van de stichting Compuplan. Hij heeft als gastdocent aan de universiteit van Bangkok gewerkt en raakte zo betrokken bij de pogingen om de restanten van de VOC-vestiging in het vroegere koninkrijk Siam te redden. Anderhalve eeuw was hier een handelspost bij de vroegere hoofdstad, die in 1767 na een oorlog met de grond gelijk werd gemaakt.

Langs de rivier bij deze stad, de Menam Chayo Phraya, zijn op een stuk grond achter een scheepswerf de resten nog te zien. Die zijn al eerder opgegraven toen koningin Beatrix in 2004 voor een staatsbezoek naar Thailand kwam. Het gaat om een deel van de bakstenen funderingen van de 'factorij', die tussen 1643 en 1767 voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie een uitvalsbasis is geweest.

door MARTIN MENGER
ontleend aan www.nhd.nl  Dagblad voor Westfriesland

 

Nieuwsarchief