Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Actie tegen sloop zaagtandvleugel   (16-06-2006)

Onderstaande brief mbt de zaagtandvleugel (zie foto's bouw) is 20-6-06 verzondenaan de leden van de Hoornse gemeenteraad, aan Hoorns college van B & W en aan de leden van de Monumentencommissie. Er zijn nog fotos van de bouw. In het kader van Oud Hoorns actie tegen sloop van de z.g. zaagtandvleugel heeft de vereniging een fotoboekje over het gebouw laten ontwerpen. Dat boekje is ook te koop is het Oost-Indisch Pakhuis voor € 7,50.

 

Vrijdag 16 juniis het eerste exemplaar van het fotoboekje om 14.00 uur door de vereniging aangeboden aan Hoorns nieuwe Monumentenwethouder (tevens voorzitter van de gemeentelijke Monumentencommissie) de heer Cees van der Maat.

Technische School Hoorn

Aan de gemeenteraad , t.a.v. de fractievoorzitters
en het college van burgemeester en wethouders
van de gemeente Hoorn,
Postbus 603
1620 AR Hoorn.

Hoorn, 18 juni 2006.

Betreft: Technische School Hoorn

Geachte gemeenteraad, geacht college,

In 2002, werd het schoolgebouw van de voormalige Technische school Hoorn aangewezen als gemeentelijk monument. Nu, nog geen vier jaar later, lijkt het er op dat de gemeente deze eigen beleidsbeslissing al weer vergeten is. Een nieuw- en verbouwprogramma is in voorbereiding dat maar weinig overlaat van het oorspronkelijke ontwerp. Uitgerekend het meest markante deel van het gebouw, de zaagtandvleugel aan de Liornestraat, wordt vervangen.

De TSH is één van de weinige voorbeelden van het Nieuwe Bouwen in Hoorn. Dat was ook de reden om het gebouwencomplex op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Het complex als geheel, inbegrepen de tuinmuren, wordt in de monumentenbeschrijving beeldbepalend genoemd. De school is gebouwd in de periode 1956-1959. Het ontwerp is van Architectenbureau Kuiper, Gouwetor, De Ranitz en Bleeker uit Rotterdam. Dit bureau verkreeg in die tijd meer opdrachten vanuit Hoorn. (Volgens een van de oud-bestuursleden van de school omdat burgemeester Canneman architect Gouwetor persoonlijk kende. De tijden zijn veranderd).

De voor de omgeving forse en strakke gebouwdelen langs de Johannes Poststraat en de Eloystraat, zijn kenmerkend voor het Nieuwe Bouwen. De zaagtandoplossing van de praktijklokalen langs de Liornestraat zijn minstens zo beeldbepalend voor de latere benadering van de architectonische en stedenbouwkundige opgaven door het Nieuwe Bouwen. Het Nieuwe Bouwen is beïnvloed door De Stijl en Bauhaus. Deze stromingen, reacties op de afschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, stonden voor een rationele benadering van het bouwen. Van hun veelal geometrische, open verkavelingen, strakke architectuur, sobere en doelmatige gebouwen, verwachtten zij een positieve invloed op de mens. In Nederland, vooral in Amsterdam en Rotterdam, ontstonden twee belangrijke bewegingen in de architectuur: De8 en De Opbouw. Ben Merkelbach, een van de oprichters van De8, is de grote theoreticus van het Nieuwe Bouwen in Nederland. 'Een gebouw is nooit mooi of lelijk', is zijn stelling, 'het is goed of slecht.'

Het Nieuwe Bouwen krijgt pas in de jaren dertig in Nederland voet aan grond, maar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, staat ontwikkeling in de weg. Het zou nog enkele jaren na beëindiging van de oorlog duren voor het Nieuwe Bouwen in ons land de ruimte kreeg. In Amsterdam, bijvoorbeeld, zijn de Westelijke Tuinsteden, onder invloed van deze stijl gerealiseerd.

In Hoorn is in de jaren vijftig relatief weinig gebouwd. Het Nieuwe Bouwen was al over haar hoogtepunt heen, toen de overloop geleidelijk aan op gang kwam. Hoorn kent daarom weinig gebouwen die tot het Nieuwe Bouwen gerekend kunnen worden. Om die reden is de TSH op de gemeentelijke monumentlijst terecht gekomen.

Tijdens de vergadering van de monumentencommissie van 1 juni j.l. is het Stedenbouwkundige Programma van Eisen voor het TSH-terrein aan de orde geweest en vooral het voornemen van het college om alleen het hoofdgebouw te laten staan en de andere gebouwen te slopen. In 2002 werd de TSH om goede redenen geplaatst op de gemeentelijke monumentenlijst. Er moeten volgens de commissie nog betere redenen zijn om een belangrijk deel van dit gemeentelijke monument weer van die lijst af te voeren. Deze redenen staan niet beschreven in het Programma van Eisen en werden tijdens vergadering mondeling verstrekt. Naar nu blijkt is het college van mening dat het herontwikkeling van dit gebied voor de gemeente meer profijtelijk moet zijn dan bij het handhaven en opnieuw inrichten van èn het hoofdgebouw en de zaagtandvleugel. Het feit dat alleen de hoogte van de opbrengsten in deze leidend zijn geweest verontrust ons bestuur zeer. Het doorkuist het gemeentelijke monumentenbeleid en het schept een precedent op basis waarvan elke eigenaar van een gemeentelijk monument zijn monument kan slopen ten behoeve van een invulling die beter rendeert. De TSH staat niet op instorten en voor zover er sprake is van achterstallig onderhoud dan behoeft de eigenaar door de gemeente daarvoor niet gepremieerd te worden middels medewerking aan sloop.

Het bestuur van de Vereniging Oud-Hoorn beseft dat met het leegkomen van de TSH naar nieuwe gebruiksmogelijkheden gekeken moet worden. Oud Hoorn is dan ook niet tegen een zekere herontwikkeling van de locatie en de gebouwen. Maar ons bestuur tekent bezwaar aan tegen de rigide wijze waarop met deze waardevolle architectuur wordt omgesprongen. Oud Hoorn doet dan ook een dringend beroep op het college en de gemeenteraad om de zaagtandvleugel te integreren in het nieuwe plan.

Dhr. C. Borgman, leraar van het eerste uur heeft de bouw van de TSH vanaf de eerste paal tot de opening gefotografeerd. Een deel van zijn foto's wordt als een ode aan het Nieuwe Bouwen in bijgevoegd album getoond. Het bestuur van Oud Hoorn wil u graag dit album aanbieden in het vertrouwen dat u dit prachtige, moderne, monument blijvend zult bewaren.

Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur van de Vereniging Oud-Hoorn,
Mw. P.M. Huisman, secretaris.

 

Nieuwsarchief