Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Aanvullende reactie Kadernota   (22-01-2006)

Na ledenraadpleging op woensdag 11 januari 2006 in het OIP is er een aanvullende reactie opgesteld mbt de Kadernota, die zich richt op een 5-tal uitgangspunten: beschermd stadsgezicht, bescherming woonfunctie, samenvoegen panden, het struingebied en woonboten. In onderstaande brief aan het college van burgemeesters en wethouders wordt gevraagd deze reactie te betrekken bij de besluitvorming over de kadernota bestemmingsplan Binnenstad.

Vereniging Oud Hoorn
Onder de Boompjes 22
1621 GG Hoorn.

Aan het college van burgemeester en wethouders
Van de gemeente Hoorn,
Postbus 603
1620 AR Hoorn.

Hoorn, 21 januari 2005.

Geacht college,

Betreft: Aanvulling van onze reactie op de kadernota bestemmingsplan Binnenstad


Op 10 november 2005 hebben wij u een reactie gezonden op de kadernota bestemmingsplan Binnenstad. Wij maken graag van de gelegenheid gebruik om onze reactie aan te vullen met onderstaande punten. Deze aanvulling is mede tot stand gekomen na samenspraak met een aantal geïnteresseerde leden van onze vereniging.
Onze reactie richt zich op de volgende uitgangspunten.

Uitgangspunt 1: beschermd stadsgezicht

Het beschermd stadsgezicht is prioriteit nummer één voor Oud Hoorn. Wij verwachten daarbij een actief beleid van het gemeentebestuur. In de nota missen wij deze actie en wordt het beschermd stadsgezicht teveel passief benaderd. Er worden geen maatregelen voorgesteld om het beschermd stadsgezicht te verbeteren en een meer prominente plaats te geven in de afweging van belangen. Andere uitgangspunten zoals de economische functie, de woonfunctie en het toerisme dienen naar onze mening getoetst te worden aan de bijdrage, die zij leveren aan de versterking van het beschermd stadsgezicht. Wij leggen daarbij de nadruk op de kleinschaligheid en het monumentale karakter van de binnenstad.

Uitgangspunt 2: bescherming woonfunctie.

Oud Hoorn onderschrijft het gemeentelijke uitgangspunt over het wonen in de binnenstad.
Wij maken een onderscheid tussen wonen boven winkels en boven monumenten en het wonen op z.g. inbreilocaties.
T.a.v. van wonen boven winkels en wonen boven monumenten zijn wij voorstander van handhaving van het huidig gemeentelijk beleid. Wonen in dergelijke panden vraagt aanpassingen aan deze panden. Er moet naar de huidige maatstaven qua bouwregelgeving en veiligheid gewoond kunnen worden.
T.a.v. de inbreilocaties zijn wij voorstander van versterking van de woonfunctie. Een belangrijke voorwaarde is dat het parkeren op eigen terrein, dan wel ondergronds wordt opgelost. Het kan niet zo zijn dat de kwaliteit van de openbare ruimte door het realiseren van meer woningen in de binnenstad nog meer wordt aangetast door "blik op straat". Ook de bereikbaarheid moet goed geregeld zijn. In die zin plaatsen wij vraagtekens bij wonen op het Oostereiland, als daar geen adequate oplossing wordt gevonden voor de bereikbaarheid.

Uitgangspunt 3: samenvoegen panden

Wij zijn het oneens met samenvoeging van panden tot 600m2, zoals wij ook al in onze brief van 10 november 2005 hebben verwoord. Wij zijn voorstander van het huidig gemeentelijk beleid, dat uitgaat van 200m2. Als er een economische behoefte is aan bedrijfs- en/of winkelruimte van meer dan 200 m2 dan dient de gemeente deze op andere bedrijfslocaties in de gemeente te faciliteren.
Bij samenvoegingen stellen wij als voorwaarde dat de puibreedte incl. de zijmuren gehandhaafd blijft. Het doorbreken van de zijwanden bij samenvoeging kan plaatsvinden, indien tot minimaal 6 meter vanaf de voorzijde van het pand de zijwanden in tact worden gelaten. De gevel dient bij dergelijke ingrepen in ieder geval in stand te worden gelaten dan wel in oude luister te worden hersteld. Wij bepleiten in deze situaties maatwerk per bouwblok.

Uitgangspunt 4: struingebied.

In het gemeentelijke uitgangspunt staat vermeld dat detailhandel "bij voorkeur in combinatie met wonen" kan plaatsvinden. Wij stellen voor " bij voorkeur" weg te halen. Voor Oud Hoorn heeft de functie wonen in het struingebied prioriteit boven een combinatie met detailhandel. Wij zijn voorts van mening dat het struingebied aantrekkelijk moet worden. Dat gebeurt echter niet door het toelaten van lichte horeca en detailhandel. Wij vinden het beter om te investeren in het aantrekkelijk maken van de openbare ruimte. Als de horecafunctie in dit gebied al versterkt moet worden, dan dient dat beperkt te blijven tot z.g. daghoreca, hoewel wij betwijfelen of daaraan behoefte bestaat. Cafés, restaurants en andere vormen van horeca zijn er meer dan voldoende in de binnenstad. Wij achten het niet opportuun dat een aantrekkelijk woon- en leefgebied wordt opgeofferd aan commerciële activiteiten. Wij roepen u als gemeentebestuur op om uw verantwoordelijkheid te nemen om de kwaliteit van het openbare gebied te verbeteren en zo voor inwoners en toeristen een aantrekkelijke wandelroute te realiseren.

Uitgangspunt 5: woonboten.

Wij zijn het eens met het uitgangspunt om geen nieuwe locaties voor woonboten aan te wijzen. Wij zijn voorstander van een ontmoedigingsbeleid: bij voorkeur zouden de woonboten op termijn moeten verdwijnen. Wij vinden de woonboten bepaald geen verfraaiing van het water en de tegenoverliggende straat. Wij bepleiten dat de gemeente ten aanzien van de huidige woonboten een duidelijk handhavingsbeleid voert en duidelijk grenzen stelt aan wat wel en niet wordt toegestaan. In dit verband vragen wij ons af of er sprake is van legale ligplaatsen of van een gedoogsituatie. Indien dat laatste het geval is dan zijn wij geen voorstander van legalisering van de huidige ligplaatsen als onderdeel van het op te stellen bestemmingsplan. Wij bepleiten dat de huidige woonbootbewoners dan een persoonsgebonden beschikking ontvangen en er geen sprake kan zijn van rechtsopvolging.

Wij sluiten af met het verzoek om onze reactie te betrekken bij uw besluitvorming over de kadernota bestemmingsplan Binnenstad.

Een afschrift van onze reactie doen wij toekomen aan de leden van de gemeenteraad, t.a.v. de griffie.

Met vriendelijke groet,

Mw. Drs. P.M. Huisman, secretaris.

 

Nieuwsarchief