Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Kadernota Binnenstad besproken   (15-01-2006)

Multifunctionele ruimte voldoet aan verwachtingen Sinds de heropening van het Oost-Indisch Pakhuis heeft onze vereniging de beschikking over een multifunctionele ruimte. Tentoonstellingen, vergaderingen, bijeenkomsten, kortom: de ruimte is voor allerlei doeleinden te gebruiken. Bij het in gebruik nemen van deze nieuwe ruimte werd het spits afgebeten door een bijzondere expositie over de historie van het pakhuis.
Al snel zou deze ruimte echter ook als vergaderlokaal dienst gaan doen en wel bij de bijeenkomst ter bespreking van de z.g. Kadernota. Via het kwartaalblad had het bestuur de leden van de vereniging uitgenodigd om op 11 januari j.l. aan deze bespreking deel te nemen. De opkomst was juist groot genoeg om te kunnen toetsen of de nieuwe ruimte aan zijn doel zou gaan voldoen.
Het was de opzet van het bestuur om met de leden van gedachten te wisselen over een aantal uitgangspunten van deze kadernota. Daarbij was de leiding bij deze discussie in handen van bestuurslid Coen Droog, daarbij ondersteund door voorzitter Ton van Weel. De vijf uitgangspunten werden stuk voor stuk onder de aandacht gebracht met als eerste de stelling: De doelstelling van het bestemmingsplan is de essentiële waarden van het beschermd stadsgezicht Hoorn optimaal te beschermen.
Als tweede de stelling: Uitgangspunt voor het bestemmingsplan is de woonfunctie te beschermen en waar mogelijk te versterken.
Stelling drie: Het samenvoegen van panden in centrumgebied I (het hoofdwinkelcircuit) en II (de commerciële uitlopers) toegestaan onder ruimtelijke voorwaarden en tot een maximum van 600 m2 commerciële vloeroppervlakte op de begane grond van de samengevoegde panden. In centrumgebied III (gemengd wonen/struingebied) is samenvoeging van panden in principe niet toegestaan.
Stelling vier: Kleine (tot 50 m2), verspreid gelegen centrumfuncties (detailhandel, ambachtelijke bedrijven) worden in de looproutes van het struingebied toegelaten, bij voorkeur in combinatie met woonfunctie. Behoud van de woonfunctie en leefbaarheid in deze gemengde straten van het "struingebied" is in principe uitgangspunt.
Als vijfde stelling: Uitgangspunt is de bestaande locaties voor woonschepen te handhaven en geen nieuwe locaties aan te wijzen. Het bestemmingsplan zal een strak kader bieden voor de liggingen en de maatvoering van de woonschepen aan de Turfhaven en de Slapershaven, passend bij de beeldkwaliteit van het beschermd stadsgezicht.
Over ieder van deze stellingen werd door de aanwezigen uitvoerig van gedachten gewisseld. Mede door deze discussie heeft het bestuur nu een beeld gekregen van wat er leeft bij de leden over deze onderwerpen.
Oorspronkelijk zou de mogelijkheid tot inspraak bij de gemeente op 3 januari worden gesloten. Op verzoek van Oud Hoorn werd de gemeente bereid gevonden de inspraaktermijn te verlengen tot eind januari. Daardoor is het mogelijk geworden de mening van de leden bij de gemeente onder de aandacht te brengen.
Na afloop van deze avond kon men concluderen dat de vereniging nu over een uitstekend bruikbare multifunctionele ruimte beschikt. Dit keer was het voor een vergadering maar ook voor andere doeleinden kan deze ruimte uitstekend dienst doen. Voorlopig kan men hier nog de door Marit Veerman samengestelde expositie over "Het Pakhuis" bewonderen.

 

Nieuwsarchief