Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Nieuwjaarstoespraak 2006   (09-01-2006)

Hoorn, 8 januari 2006 Nieuwjaarstoespraak 2006, van Ton van Weel op de vrijwilligersbijeenkomst Oud Hoorn in het Westfries Museum

" Namens het bestuur heet ik jullie vanmiddag allemaal hartelijk welkom in deze museale ambiance die het afgelopen jaar zo hevig in de belangstelling heeft gestaan vanwege de brute diefstal nu een jaar geleden. De museumdirectie heeft ons danook verzocht om straks bij het verlaten van het pand goed om ons heen te kijken of er geen mensen achter blijven.
" De gelegenheid om voor de vrijwilligers een nieuwjaarsborrel te houden bestaat al weer zeven jaar, een inmiddels voorzichtige traditie die we in ere moeten houden. We zijn immers een grote vereniging, niet alleen wat ledental betreft maar zeker ook wat betreft het aantal mannen en vrouwen dat zich belangenloos inzet.
" Oud Hoorn is blij met haar vele vrijwilligers: zonder hen zou de vereniging niet draaien zoals zij thans draait: we kunnen daar met z'n allen zowel trots als dankbaar voor zijn. Het vrijwilligerswerk is de peiler waarop de vereniging steunt. Op veel plaatsen, zowel intern als in de Hoornse gemeenschap, vang ik geluiden op over hoe groot de betrokkenheid van de vrijwilligers bij hun verenigingstaken wordt ervaren en hoezeer zij met hart en ziel hun taken uitvoeren. Gezamenlijk strijden voor de historische schoonheid van Hoorn, daar staan wij met z'n allen voor !! Daar gaat kracht en vitaliteit van uit.
" Hier sluit direct bij aan de Notitie Vrijwilligersbeleid en Organogram. Iedere vrijwilligers krijgt deze vanmiddag en de niet-aanwezigen ontvangen hem binnenkort. Beide stukken zijn het resultaat van heel veel overleg, mede naar aanleiding van de commotie tijdens de voorjaarsledenvergadering. Transparantie staat voorop: wie doet wat en is waar verantwoordelijk voor: helder op een rijtje gezet zodat een ieders rechten en plichten min of meer vastliggen. Ik denk dat we hiermee een document in handen hebben waarop menige historische vereniging jaloers is (ook het WFM ??).
" Ik wil niet teveel terugkijken maar dat de verbouwing van het OIP hÈt hoogtepunt van 2005 is geweest, staat wel vast. De druk bezochte feestelijke heropening was een succes voor een ieder die daar zijn/haar steentje toe heeft bijgedragen. We hebben er een prachtige nieuwe ruimte bij die hopelijk tot nieuwe initiatieven zal leiden. Graag doe ik op deze plaats een oproep aan u allen: kom met nog meer ideeÎn voor het gebruik van deze ruimte ! Met een plek die zo gunstig ligt, moet Oud Hoorn ook letterlijk meer aan de weg timmeren. Misschien zijn er wel vrijwilligers die in een werkgroep willen zitten die zich hierover gaat buigen.
" Daar sluit de volgende oproep goed bij aan: doe woensdagavond mee in het OIP aan de discussie over de z.g. Kadernota die ter voorbereiding op een nieuw bestemmingsplan voor de totale binnenstad de inspraak is ingegaan. Een zeer belangrijk document dat straks de basis is voor het binnenstedelijk beleid voor de komende 10 jaar. De eerste voorlopige reactie van het bestuur dateert van 10 november en tref je aan op de website. Nu willen graag met de leden van gedachten wisselen over de definitieve inspraak-reactie van Oud Hoorn. Doe dus woensdagavond mee : aanvang 20.00 uur.

" Ook in 2006 wordt er weer een beroep gedaan op de inzet van jullie allen. Het ledenbestand heeft de neiging zich te stabiliseren en dat is al een hele prestatie gelet op de dalende tendenzen bij andere verenigingen. Daarom zou het mooi zijn wanneer iedere vrijwilliger in 2006 een nieuw lid aanbracht: een kleine maar belangrijke uitdaging aan het adres van jullie allemaal. Ga het gesprek aan over Oud Hoorn in je eigen netwerk, vraagt het bestuur !
" Nog een paar actuele zaken: het bestuur heeft bij het ComitÈ 650 Jaar Stad in totaal vijf plannen/ideeÎn ingediend en daarvoor een financiÎle bijdrage gevraagd. Ook in de komende begroting zal daarmee rekening worden gehouden. Die plannen bestrijken een breed Oud Hoorn-werkterrein: van het uitbrengen van de hertaling van de Kroniek van Velius (mede in het kader van het 90-jarig bestaan van de vereniging) tot het nieuw leven inblazen van de Maquette Hoorn anno 1650. Er zal nog veel overlegd moeten worden, eer deze plannen gerealiseerd kunnen worden maar wij hebben er veel vertrouwen in en rekenen daarbij ook op jullie.
" Met het Architectuurcentrum wordt het komend jaar een discussie gestart die moet leiden tot, zeg maar, '10 gouden regels voor de ideale stad'. De historische vereniging Haerlem is ons daarin voorgegaan en het lijkt het bestuur een goede zaak wanneer ook in Hoorn - uiteraard in samenspraak met de leden - zo'n manifest het licht ziet.


" Tenslotte, bij alle genoemde en niet genoemde taken zullen we elkaar nodig hebben en elkaar moeten blijven inspireren in het belang van de geschiedenis van de stad en in het belang van de vereniging. Alleen met de vrijwillige inzet van u allen houden we Oud Hoorn ook in 2006 gezond, vitaal en actief. De oude dame wordt volgend jaar negentig !
" Namens het bestuur wens ik u en de uwen een gelukkig en gezond nieuwjaar ENÖ..heel veel plezier bij uw verenigingsactiviteiten.


 

 

Nieuwsarchief