Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Het 'Goed-jaars-eindje' van Oud Hoorn   (30-11-2005)

opening verenigingsruimteOp zaterdagochtend 26 november heeft Oud Hoorn haar verenigingsgebouw heropend op feestelijke wijze. Oud Hoorn toonde vol trots de uitbreiding van haar gedeelte van het Oost-Indisch Pakhuis. Het was een gezellige drukte die bezit nam van de nieuwe ruimte. Onder het genot van een kopje koffie en speculaas bekeek men vol belangstelling de expositie "De geschiedenis van het VOC-pakhuis", georganiseerd door Marit Veerman. Voorzitter Ton van Weel lichtte in zijn toespraak de geschiedenis door van de Vereniging Oud Hoorn met dit gebouw en bedankte de vrijwilligers voor hun gedane arbeid. (Hieronder volgt integraal zijn toespraak.)

Marit Veerman greep vervolgens de kans om het team dat haar zo fantastisch geholpen heeft te bedanken. In het verenigingswerk doet men niets alleen, zo bleek maar weer eens.

Jan Speets had zich zeer bescheiden in een hoekje opgesteld met zijn meesterwerk. Hij heeft namelijk de klus op zich genomen om een databank op te richten met alle foto's van Oud Hoorn. Ook hier verlenen diverse mensen hand- en vooral scandiensten, maar van Jan komt de knowhow. Voor degene die door hem wegwijs gemaakt werden ging een wereld (van weleer) open!

Allerhartelijkst waren de felicitaties van Stichting Stadsherstel en van Westfries Genootschap. Rita Bax overhandigde namens Stadsherstel een prachtig ingelijste oude kaart van Hoorn, die vast en zeker een mooie plaats zal krijgen in het gebouw. Ina Broekhuizen-Slot, voorzitster van het Westfries Genootschap hield een gloedvol betoog om vooral zorg te dragen voor de, geschiedenis die ons omringt. Zij maakte een prachtige vergelijking tussen de uitbreiding van het verenigingsgebouw van Oud Hoorn en een West-Fries boerenerf. Als een boer goed geboerd had, kon hij het zich veroorloven om uit te breiden en dus een stukje 'steert' aan de boerderij te bouwen. Dit kon vroeger natuurlijk alleen in goede jaren en daarom sprak men in West-Friesland van een 'Goed-jaars-eindje'.
Of 2005 nou zo'n goed jaar was voor de Vereniging Oud Hoorn? Dat laten we in het midden, maar zeker is dat deze welkome uitbreiding in ieder geval veel goeds belooft voor het nieuwe jaar!

Auteur: Sefanja Nods-Muts


Hieronder de toespraak van Ton van Weel uitgesproken op 26 november 2005


BIJ DE HEROPENING VAN HET OOST-INDISCH PAKHUIS

Het is een heel plezierige taak om u allen te mogen verwelkomen bij de heropening van het verenigingsgebouw van Oud Hoorn. We treffen elkaar op een bijzondere plek op een voor de vereniging gedenkwaardig moment. We sluiten een periode van 15 jaar af en staan aan een nieuw begin.
Bijna 15 jaar geleden (1991) namelijk trad de vereniging toe tot het samenwerkingsverband "Het Pakhuis" samen met de Stichtingen HIAAT en De Achterstraat. Wij betrokken daarbij de zolder van het pakhuis hiernaast en vertimmerden die tot een heus clubgebouw: een trap omhoog, een nieuwe vloer, een verhoogde vergaderruimte en het begin van het documentatiecentrum; allemaal vrijwilligerswerk.

Maar wat waren we blij in 1998 toen het Oost-Indisch Pakhuis vrij kwam en we heel veel wensen tegelijk konden realiseren: een winkel met ontvangstruimte, een goede keuken met toilet, een echt documentatiecentrum, een ruimte vergaderkamer, werkplekken voor de ledenadministratie en een zolder voor de opslag van boeken. We stopten er twee ton gulden in.

In een aansprekend monument, in het centrum van de oude stad, wat wilden we nog meer? Gaandeweg werd het Oost-Indisch Pakhuis dan ook steeds meer het kloppend hart van de vereniging. De gesprekken die daar gevoerd zijn, de ideeën die daar geboren zijn, de acties die daar bedacht zijn, de kopjes koffie die daar gedronken zijn. Al waren we slechts drie dagen open, elke dag waren er wel vrijwilligers aanwezig om de vereniging draaiende te houden. Een fantastische en inspirerende ontwikkeling. Maar duidelijker werd ook dat deze vormen van professionalisering een helderder vrijwilligersbeleid vereiste. Wie is waar op welk moment verantwoordelijk voor, geen eigen toko's maar een transparant overzicht van rechten en plichten. Dat beleid is er gekomen en kan bogen op een breed draagvlak. Daarmee is de interne organisatie op orde en kunnen we vooruit. Binnenkort zullen ook de statuten aan actuele waarden winnen. En daarmee is Oud Hoorn klaar voor de nieuwe tijd. Of niet?

Nou, we zaten met een bovenwoning die niet echt rendeerde en op de begane grond werd de ruimtenood steeds meer voelbaar. We spraken met wethouders over uitbreidingswensen, deden onze gedachten uit de doeken nog in het Bureau Monumentenzorg - daar staan we nu - en toen het VOC-complex door de gemeente Hoorn werd overgedragen aan de St. Stadsherstel waren wij erbij met onze wensen. Er volgden onderhandelingen, stevig soms, de uitruilvariant met ACTA kwam in beeld, en de realisering van onze wensen kreeg vastere vorm. Het architectenbureau Hangelbroek ontwierp, Stadsherstel gunde Woudenberg de restauratie-opdracht en ACTA ging voor. Oud Hoorn sputterde dat het lang duurde, de winkel moest wekenlang dicht en als laatste werd deze expositeruimte ontruimd. Daar waren wij niet blij mee maar NU telt gelukkig dit fantastische resultaat dat geheel binnen de begroting is verwezenlijkt. Dank aan Woudenberg, aan J&P Schouten, aan schildersbedrijf West-Friesland, aan electronica De Best en aan CV-installateur Schermer.

Vandaag, 26 november 2005, heropent Oud Hoorn haar uitgebreide Oost-Indisch Pakhuis. We hebben er een prachtige zaal bij met een paal in het midden. Voordat het zover is gekomen, is door heel veel vrijwilligers, bij de begeleiding van de bouw en de herinrichting en daarna door vooral de beheerdersgroep, veel werk verzet temidden van stof, lawaai, uitstel en weer uitstel en ander ongemak. Het is een goede zaak om deze heropening te markeren door publiekelijk onze grote dank uit te spreken aan die groep vrijwilligers, te beginnen met

Jaap Bronkhorst en Fred Dijksma: zij hebben bouw en herinrichting begeleid
-BLOEMEN-

De beheerdergroep bestaande uit: Willy Wiggelaar, Diana van de Hoogen, Ilonka Loo, Gerard Beemsterboer, Huub Ursem, Henk Halsema en Dré Ruttenberg en niet te vergeten ledenadministrateur Jacques Wester.
-BLOEMEN-

Tenslotte, speciaal voor deze gelegenheid heeft Marit Veerman de expositie: "De geschiedenis van het VOC-pakhuis" verzorgd. Als ik zeg 'verzorgd' dan bedoel ik letterlijk dat zij van begin tot het eind het hele proces in handen heeft gehad. Waarlijk een lust voor het oog en van hoge kwaliteit. Ook voor haar een
BLOEMENHULDE.

Dames en heren, vandaag bent u onze gast maar laat het niet alleen bij vandaag blijven. Loop hier binnen wanneer het u uitkomt op dinsdag, donderdag en zaterdag.

De volgende bijeenkomsten zijn al gepland: volgende week donderdag de presentatie van deel 12 van de BHR: Het VOC-pakhuis in Hoorn en
woensdag 11 januari een discussie-avond over de de z.g. Kadernota voor het Bestemmingsplan Binnenstad.

Nu, wens ik u veel plezier in dit vernieuwde gebouw en bij de tentoonstelling.
Beiden zijn nu van u!

Ton van Weel

 

foto

 

Nieuwsarchief