Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Orgelwandelconcert in Zwaag   (19-04-2004)

De Stichting Concertfonds Hoornse orgels organiseert op zaterdag 24 april een orgelwandelconcert in Zwaag. Het begint om 13.30 uur in de R.K. kerk aan de Pastoor Nuijensstraat 3a, waar ook voldoende parkeergelegenheid is. De aanleiding voor dit wandelconcert is het herstel en de plaatsing van het Vermeulen-orgel (1956) uit de gerestaureerde Lourdeskapel naar de parochiekerk aan de overkant van de straat. Orgelbouw Alkmaar en de vrijwilligers Paul Beers, Simon Huisman, Jacques Korse en Jan Louter hebben er een jaar aan gewerkt.
De organisten Mark Heerink ( van de R.K. kerken in Hoorn) en Dennis van der Heijden (van de St. Jan de Doperkerk in Noord-Scharwoude) zullen het instrument inspelen en ook het grote Pels-orgel (1933) zal te horen zijn. De wandeltocht gaat daarna naar de Hervormde Kerk aan de Kerkelaan 8 waar het Van Dam-orgel (1881) wordt bespeeld. In een halve eeuw tijd zijn de opvattingen over bouwstijl en klankverhoudingen sterk veranderd, zoals de toehoorders kunnen ondervinden.
Het programma bestaat o.a. uit werk van A. Soler, H. Andriessen en Grieg. Fragmenten uit de "Peer Gynt " van Grieg worden met vier handen gespeeld.
Tenslotte is er gelegenheid om het orgel in de boerderij van Jan Louter aan de Dorpsstraat 65 te zien en te horen.
Het wandelconcert langs vier orgels kost € 7,00 per persoon en Jan-Piet van der Knaap geeft de toelichting.

 

Zie ook www.verenigingoudhoorn.nl > kerken > Hervormde Kerk Zwaag
En het boek "Orgels in Hoorn" door Jan-Piet van der Knaap. Te koop bij Oud Hoorn (zie bovengenoemde website bij "Winkel")

 

Nieuwsarchief