Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Aanbouw Claes Joesthuys ging van start   (06-03-2004)

Er is al geruime tijd sprake van dat er een nieuw gedeelte aan het Claes Joesthuys naast de Oosterkerk moet komen. Al in september 2001 werd het plan bekend gemaakt dat men de catering anders zou willen gaan huisvesten. Dit alles is nodig om de kerk als multifunctioneel centrum beter te kunnen exploiteren. Een kerk als deze vraagt continu aandacht waar het gaat om onderhoud en de benodigde gelden hiervoor moeten voornamelijk binnen komen door de ruimte te verhuren.
Bezwaren en protesten hebben er voor gezorgd dat het nog zo lang geduurd heeft voor dat men van start kon gaan. Op maandag 26 januari j.l. was het echter zo ver en kon de eerste van vier palen de grond in gejaagd worden. Voor het slaan van de eerste paal had men drie prominente personen uitgenodigd. Op de eerste plaats was daar Henk Zantkuyl namens de monumentensector. Als tweede had men ons redactielid Femke Uiterwijk uitgenodigd als vertegenwoordigster van alle Oosterkerk-vrijwilligers. De derde deelneemster aan deze ere-klus was Aukje Broers die hierbij de gebruikers van de Oosterkerk vertegenwoordigde, waaronder ook Soli Deo Gloria.
Met de komst van deze nieuwbouw is nu het houten gebouwtje in de Oosterkerksteeg verdwenen. In de toekomst komt hier een aanbouw die plaats biedt aan een mobiele bar die de kerk in en uit kan worden gereden. Dit betekent dat bij evenementen, concerten en andere gelegenheden de bar in de kerk staat. Bij kerkdiensten wordt de bar teruggereden naar de nieuwbouw die nu gecreeërd wordt en daar verborgen blijft achter een deur.
Er komen echter nog meer veranderingen en zo maakt het huidige keukentje in de gang plaats voor een toiletgroep. Hierdoor zullen de lange wachttijden voor een sanitaire stop tot een minimum worden beperkt. Ook zal de zijdeur in het middenschip worden gesloten. Deze deur is vooral hinderlijk als hij tijdens een uitvoering wordt geopend.
Voorzitter Dick Louwman ziet deze bouwactiviteiten nog niet als de laatste. Het bestuur van de stichting heeft vooral problemen met het feit dat het orgel gaat verzakken. Hoe men dit gaat oplossen is op dit moment nog niet duidelijk. Ook heeft men de boktor weer gesignaleerd in het houtwerk en zoekt men nog altijd naar een oplossing om het bladderende stuckwerk blijvend te herstellen.
Hoe dan ook: er is nog altijd veel geld nodig om dit monument in stand te houden. De Stichting Oosterkerk kan daarom niet zonder giften van donateurs. Voor wie zich wil opgeven als donateur van deze stichting is het adres: Stichting Oosterkerk, Grote Oost 58, 1621 BX Hoorn.

Op de foto ziet men de "ere-heiers", voorzien van een witte helm met v.l.n.r. Aukje Broers, Femke Uiterwijk en Henk Zantkuyl, temidden van de belangstellende aanwezigen.

Frans Zack

 

Nieuwsarchief