Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Hoorn Oh ja - primeur voor burgemeester   (02-03-2004)

Traditiegetrouw wordt het eerste exemplaar van "Hoorn Oh Ja" uitgereikt aan de persoon of vertegenwoordiger namens een organisatie waarvan de foto op het omslag is afgebeeld. Ook bij de presentatie van de 13e editie was dat weer het geval en de samenstellers hadden dit onderwerp zorgvuldig geheim weten te houden. Toen echter de nieuwe burgemeester, de heer Onno van Veldhuizen, in beeld verscheen begon het bij velen toch wel iets te dagen.
En inderdaad, het was de nieuwe burgemeester van Hoorn die het eerste exemplaar van het jaarlijkse fotoboek in ontvangst mocht nemen. Deze presentatie vond plaats op woensdag 21 januari j.l. in "Het Huis Verloren". Het was de heer Martin Hoiting die na een inleidend woord het jaarboek aan de burgemeester kon overhandigen. Op de foto die het omslag siert ziet men de op dat moment juist geïnstalleerde burgemeester Dr. G. O. van Veldhuizen die kennis maakt met het fenomeen Hoornse Lappendag.
De heer Hoiting, voorzitter van de Stichting Hoorn Oh Ja, wees er op dat het hem was opgevallen dat bepaalde personen wel heel erg vaak worden afgebeeld. Zo is wethouder Roger Tonnaer maar liefst veertien keer te zien in de 2003-editie. Ook gebeurtenissen binnen onze vereniging zijn in het jaarboek terug te vinden. Zo ziet men als eerste een foto onder de rubriek "Nieuws" met daarop Herman Lansdaal die de bronzen legpenning van de stad Hoorn in ontvangst mocht nemen. Herman was vele jaren eindredacteur van ons kwartaalblad en vervulde daarnaast nog vele maatschappelijke functies. Herman overleed nog vrij onverwacht op 19 juni van het afgelopen jaar. Het was Roger Tonnaer die het eremetaal aan Herman mocht overhandigen zoals de foto laat zien.
Ook de mede-redactrice van het Kwartaalblad Femke Uiterwijk zien we op twee verschillende foto's. Als eerste bij de benoeming van drie ereleden tijdens de voorjaarsledenvergadering. De foto toont voorzitter Ton van Weel die het nieuwe Oud Hoorn-versiersel bij haar opspeldt. Dit onder toeziend oog van Leo Hoogeveen en Arie Boezaard. Verder zien we Femke nog een keer terug verderop in het boek op met een foto waarop zij uitleg geeft tijdens een wandeling die een verlengstuk vormt van haar bouwkunstcursus.

"Hoorn Oh ja", met als ondertitel: "Van mensen en dingen die voorbij gingen", geeft verder een boeiend overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in woord en beeld van de stad Hoorn in 2003.
Evenals voorgaande jaren werd ook nu een kroniek opgenomen die van dag tot dag werd opgetekend door Koos van Bockxmeer. De samenstelling van Hoorn oh ja is in handen van Hans van Rijswijk en Hans Schipper.
In deze dertiende editie is een extra katern toegevoegd in het kader van het "Jaar van de Boerderij" met als titel "Stolpen in Hoorn". Aan de hand van de foto's wordt de lezer meegenomen naar 15 boerenbehuizingen.
Ook deze uitgave is mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van een aantal sponsors en de gemeente Hoorn. Onze vereniging behoort al sinds 1993 tot een van deze sponsors. Vanzelfsprekend is het boekwerk dan ook verkrijgbaar in ons verenigingsgebouw, het Oost-Indisch Pakhuis. Daar heeft men zelfs nog een kleine reeks complete series voorradig, bestaande uit alle eerder verschenen edities.
De prijs van het boekje bedraagt € 7,50. Leden van Oud Hoorn die het boek afhalen in onze verenigingswinkel betalen € 6,50. De prijs van de complete set reeds verschenen delen, bestaande uit 12 afleveringen, bedraagt € 35.-. Eerder verschenen afleveringen worden aangeboden voor € 3,50 per stuk. Behalve in onze verenigingswinkel is het boekwerk ook verkrijgbaar bij de Hoornse boekwinkels, de Hema, de VVV/ANWB en Media Express. De korting van € 1.- is echter alleen van toepassing in onze verenigingswinkel.

Frans Zack

 

Nieuwsarchief