Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Nieuwjaarstoespraak 2004   (11-01-2004)

* Namens het bestuur hartelijk welkom in de gezellige cafe-ruimte van het Museum van de Twintigste Eeuw; de maquette Hoorn anno 1650 staat hier ter bezichtiging, mocht u die nog niet kennen. Het is al 5 jaar geleden, een goede traditie inmiddels: we zijn een grote vereniging, niet alleen wat betreft het ledental maar zeker ook wat betreft het leger aan vrijwilligers.

* Oud Hoorn mag trots zijn op zijn vele vrijwilligers: zonder hen zou de vereniging niet draaien zoals zij thans draait: wij zijn daar bijzonder dankbaar voor. Het vrijwilligerswerk is de peiler waarop de vereniging is gebouwd en overal om mij heen, in eigen kring maar ook daarbuiten, krijg ik bevestiging van het feit dat alle vrijwilligers zich zeer betrokken voelen bij hun taken en deze met hart en ziel uitvoeren. Het succes van Oud Hoorn, is het succes van haar vrijwilligers !

* Wij zijn ook blij dat we nu met Coen Droog een bestuurslid in ons midden hebben dat zich concentreert op die vrijwilligers. Niet dat hiervoor geen 'vrijwilligersbeleid' bestond maar een aantal vrijwilligers dat toeneemt vraagt om nog meer heldere afspraken om de organisatie goed te laten draaien: uiteraard vanuit het besef van ieders talenten en inzet en respect voor elkaar.

Het bestuur realiseert zich dat een goede COMMUNICATIE daarbij onontbeerlijk is. Het doet daar zelf zijn uiterste best voor.

* Ook in 2004 wordt weer een beroep gedaan op de inzet van jullie allemaal: de neiging is groot om alle vrijwilligersverbanden binnen de vereniging te benoemen maar ik ben bang dat ik dan mensen oversla en dat is het laatste wat ik wil. Die inzet is allereerst gericht op het grote belang van de historische stad Hoorn. En daarmee bedoelen we niet alleen de oude binnenstad: de cultuurhistorische kern van onze activiteiten. We richten onze ogen de laatste jaren ook meer op de cultuurhistorische belangen daarbuiten: de bebouwingsgordel direct om de oude stad (de eerste schil), en niet te vergeten op de dorpen Zwaag en Blokker. In Zwaag hebben we de Lourdeskapel onderscheiden, met de hist. Vereniging Blokker zijn goede contacten gelegd; het gebied Bangert/Oosterpolder staat onder grote druk en uiterste waakzaamheid is daar geboden: steeds meer panden op de gemeentelijke lijst/goede zaak vinden we dat.

* Die dynamiek vraagt ook nadrukkelijk om meer ruimte: in 1998 betrokken we het Oost-Indisch Pakhuis en anno 2003/2004 moeten we constateren dat dat Pakhuis in feite te klein is om aan al onze wensen tegemoet te komen; we zouden zo graag meer doen aan exposities, aan educatie (hulp bieden aan het onderwijs), aan het organiseren van inhoudelijke discussies over de kwaliteit van de cultuurhistorische stad (geen drijvende terrassen), aan digitaliseren van onze kennis en beelden, noem maar op. Dat vraagt om meer ruimte en daar zet het bestuur zich constant voor in. Nog steeds zijn we buitengewoon geinteresseerd in een deel van de benedenverdieping van het pakhuis aan de Pakhuisstraat. De onderhandelingen daarover gaan door hoewel het geen eenvoudig proces is.

Tegelijkertijd is in het bestuur de discussie gestart over wat met een deftig woord heet: onze kern-activiteiten. Wat willen we zijn, doen en wat kunnen we aan. Best een lastige maar wel noodzakelijke discussie. Continuiteit van ingezette activiteiten is daarbij van groot belang. Er komt steeds meer bij maar moeten we ook niet eens wat 'oud hout' snoeien ?

* En ondertussen hebben we onze handen vol aan het goed blijven beheren en organiseren van de gewone jaarlijks terugkerende activiteiten: zijn het niet de stadswandelingen en de internetsite dan zijn het wel de lezingen, het kwartaalblad (nieuwe opmaak/papier), het documentatiecentrum, het Rondje Cultuur, Velius V, beeldbeheer en het beheer van het OIP zelf door Willy Wiggelaar en Joke van Tartwijk. Daarbij hebben we elkaar nodig en moeten we elkaar blijven inspireren in het belang van de geschiedenis van de stad en in het belang van de vereniging. En dat maakt de cirkel rond: met u allen als vrijwilligers maakt Oud Hoorn van 2004 ook weer een goed jaar. Ik wens u en de uwen een gelukkig en gezond nieuwjaar. Laten we er met elkaar ook een goed Oud Hoorn-jaar van maken.


Foto's: Theo Wittebol en Frans Zack
 

 

Nieuwsarchief