Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Boerderij krijgt andere bestemming   (24-11-2003)

Toen de Lageweg nog landelijk gebied was kon men daar tal van boerderijen vinden. Inmiddels is deze plaats een combinatie van woonwijk en industriegebied geworden en zijn de meeste boerderijen verdwenen. De boerderijen die er nog wel zijn kan men o.a. vinden op de nummers 4 en 16. Er wordt inmiddels niet meer "geboerd" maar de gebouwen als zodanig zijn bewaard gebleven.

Een van deze stolpboerderijen, en wel die op nummer 16, werd in het voorjaar van 2002 aangekocht door de gemeente Hoorn. Deze stolp werd in 1903 gebouwd in opdracht van Klaas Schouten. Vervolgens werd het boerenbedrijf in 1949 overgenomen door Piet en Janny Peetoom-Leegwater. In 1953 werd een gedeelte van de "koegang" bij de keuken getrokken. Nieuwe regelgeving gebood dat "melkboeren" over een speciale opslagtank moesten beschikken. Deze investering ging Piet Peetoom te ver en hij schakelde over op het houden van schapen.

Nadat de gemeente Hoorn eigenaar was geworden van het toch wel unieke complex met een dubbel vierkant kwam de boerderij vervolgens in handen van Intermaris Woondiensten. Na het succesvolle project voor het huisvesten van mindervalide jongeren in de voormalige directeurswoning van de Gasfabriek aan het Gerritsland wil de woningstichting hier een soortgelijk project starten.

Het is de bedoeling dat in de boerderij zestien wooneenheden worden gerealiseerd. Acht hiervan zijn in overleg met Stichting Dienstverlening Gehandicapten Reigersdaal bestemd voor mindervalide jongeren. De andere acht eenheden komen beschikbaar voor valide jongeren. Het is de eerste keer dat Intermaris een woongebouw voor een dergelijke "gemengde" groep jongeren realiseert. Men hoopt hiermee de integratie van verstandelijk gehandicapten te bevorderen.

De stolpboerderij aan de Lageweg 16: nieuw project van " Intermaris" Woondiensten.

Frans Zack

 

Nieuwsarchief