Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Koepoortswegwandeling 8 augustus   (17-07-2003)

Vrijdag 8 augustus wordt de laatste van de zeven zomeravondwandelingen van de Vereniging Oud Hoorn gelopen, de Koepoortsweg-wandeling. De wandeling begint om 19.30 uur in het plantsoen voor het station.Deelname is gratis.
De Koepoortsweg is al van oudsher een levendige weg. Hierover brachten boeren uit De Streek met paard en wagen hun groente en fruit naar de stad en dreven ze hun vee door de fraaie Koepoort naar de Veemarkt. De Koepoort is in 1871 al verdwenen, maar er rest nog wel een foto. Boven de ingang van de poort stond het beeld van Pomona, de godin van de veldgewassen en het ooft. Deze beeltenis is nog te zien in de tuin van het Westfries Museum.
Langs de Koepoortsweg lagen tuinen en in de 18e eeuw bouwden de welgestelden van Hoorn er hun imposante buitenverblijven. Aan het begin van de 20e eeuw is de bebouwing hier fors toegenomen. De gidsen van Oud Hoorn kunnen aan de hand van de huizen uit die tijd veel boeiende details vertellen over de bouwkunst van rond de vorige eeuwwisseling.


 

 

Nieuwsarchief