Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Hofjeswandeling 27 juni   (17-06-2003)

Vrijdag 27 juni staat de zomeravondwandeling van de Vereniging Oud Hoorn in het teken van de Hoornse hofjes. De wandeling begint om 19.30 uur in het plantsoen voor het station. Deelname is gratis. De wandeling voert onder andere langs twee schilderachtige hofjes, het Claes-Stapelhofje en de St-Pietershof. Het Claes Stapelhofje is een hofje in de ware betekenis van het woord, een groep huisjes  rond een binnenplaats die door rijke burgers gebouwd werd om arme bejaarden of weduwen onderdak te verschaffen.

De St-Pietershof is niet door particulieren gesticht. Na de Reformatie bepaalde de overheid dat in het voormalige klooster St-Pietersdal oudere stadgenoten gehuisvest moesten worden. Bijzonder is dat ruim 400 jaar later de gebouwen nog steeds dezelfde bestemming hebben. Aan het begin van de twintigste eeuw is hier een nieuw hofje bij gebouwd, de Rozenhof. Dit hof verbergt een prachtige binnenplaats die vanaf de straat niet zichtbaar is en voor publiek niet toegankelijk. De bedoeling is dat tijdens de wandeling een blik op de binnenplaats wordt geworpen.

Ook in deze wandeling aandacht voor bouwkunst uit het begin van de twintigste eeuw van de hand van gemeente-architect Van Reyendam. De zijkant van de St-Pietershof aan de Spoorstraat is van Van Reyendam, de Rozenhof en het huis op de hoek van de Baanstraat, waar de architect zelf woonde.
De wandeling voert verder over de Ramen, waar twee kerkgebouwen en woonhuizen uit verschillende eeuwen in het verhaal van de gidsen zijn opgenomen. Hier stonden in de 17e en 18e eeuw schuilkerken, die gebouwd waren omdat in die tijd de uitoefening van een andere godsdienst dan de gereformeerde godsdienst was verboden.
Aan het einde van de wandeling wordt een bezoek gebracht aan een romantische particuliere binnenstadstuin die aangelegd is op grond waar twee schuilkerken hebben gestaan.

 

Nieuwsarchief