Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Dijkwandeling 13 juni   (03-06-2003)

Vrijdag 13 juni staat in de reeks zomeravondwandelingen van de Vereniging Oud Hoorn een geheel nieuwe wandeling op het programma, de Dijkwandeling. De wandeling begint om 19.30 uur op de Rode Steen. Deelname is gratis. De wandeling wordt afgesloten met een bezichtiging van de Diaconiekamer aan het Achterom.De Dijkwandeling voert onder andere langs het Oostereiland, Achter op 't Zand, het Lantaarndijkje, het Visserseiland en het begin van de Westerdijk. Bij de Westerdijk wordt door de gidsen van Oud Hoorn de oorspronkelijke loop van de dijk toegelicht en er wordt verteld over het oude rioolgebouw. Bij het Oostereiland wordt uiteraard ingegaan op de geschiedenis van de gevangenis. Aan de overkant van de gevangenis, op de hoek van het Hoofd en Achter op 't Zand was vroeger een café. In 1932 werd de vergunning van dit "lokaal" ingetrokken, omdat het nog aangesloten was op het tonnenstelsel. Hoewel het pand nu bewoond wordt en verbouwd is, is binnen nog te zien dat het een lokaal is geweest. Ook het barretje waar tot 1932 aan getapt werd, is bewaard gebleven. Tijdens de wandeling wordt een kort bezoek gebracht aan dit voormalige café.
De boeiende historie van het Visserseiland is een belangrijk onderwerp tijdens deze nieuwe wandeling. Op het Visserseiland, dat voor veel inwoners van Hoorn nog bekend staat als "De Haai", zal worden verteld over de vele industrie die op deze plaats heeft bestaan. Hier werd onder andere gewerkt in de palingrokerij, de houthandel en de aardappelkokerij. Er zijn unieke tekeningen van de houthandel bewaard, die door de gidsen van Oud Hoorn zullen worden getoond.
De Dijkwandeling is een interessante nieuwe route, met veel aandacht voor de geschiedenis van de mensen die woonden en werkten in deze omgeving.

 

Nieuwsarchief