Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Kloosterwandeling 30 mei   (22-05-2003)

Vrijdag 30 mei wordt de tweede van de zeven zomeravondwandelingen van de Vereniging Oud Hoorn gehouden, de Kloosterwandeling. De wandeling begint om 19.30 uur op de Rode Steen. Deelname is gratis.
De wandeling voert langs zes plaatsen waar in de Middeleeuwen kloosters stonden. Hoorn telde in die tijd negen kloosters en vlak buiten de stad stonden er nog twee. Toen Hoorn in 1572 de zijde van Willem van Oranje koos in de strijd tegen de Spanjaarden, kwam aan het kloosterleven een einde. De kerken gingen over in protestante handen en de kloosters werden gesloten. De gebouwen en terreinen kregen andere bestemmingen en er werd druk gesloopt en gebouwd. Slechts twee kloosterkapellen hebben de tijd getrotseerd.

Van de bouwijver in de 17e en 18e eeuw op de genoemde lokaties zijn monumentale resultaten te bewonderen, zoals het statenlogement, de VOC-gebouwen en het burgerweeshuis.
De geschiedenis van de kloosters en de architectuur van de monumenten zullen worden belicht door de gidsen van Oud Hoorn.
Tijdens de wandeling wordt een bezoek gebracht aan de Archeologische Dienst van de gemeente, die gehuisvest is in het voormalige St-Ceciliaklooster. Op de zolderverdieping van de kapel is de impsante kapconstructie goed te zien. Een medewerker van de Archeologische Dienst zal het verhaal van de gidsen over de geschiedenis van de stad aanvullen aan de hand van voorwerpen die bij opgravingen tevoorschijn zijn gekomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsarchief