Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Gasfabriek-woning gerenoveerd   (16-05-2003)

In opdracht van Intermaris heeft de oude directeurswoning van de gasfabriek op het Gerritsland een grotendeels nieuw interieur en een nieuwe functie gekregen. In dit pand zijn acht appartementen voor verstandelijk of lichamelijk gehandicapte jongeren van de stichting Esdegé Reigersdaal gebouwd. De jongeren zijn kort geleden in hun nieuwe onderkomen getrokken.
De woning aan het Gerritsland is van begin vorige eeuw. Ooit was dit één woning, bestaande uit een begane grond en een dak. Later is er een verdieping op gebouwd. Ook werd de woning in tweeën gesplitst en door twee gezinnen bewoond. Architect Jan Rietvink heeft het ontwerp voor de huidige appartementen gemaakt. Hij vertelt wat er tijdens het traject van ontwerpen en bouwen allemaal boven water kwam. Jan Rietvink: "Toen we begonnen, was het onduidelijk waarom bepaalde elementen van de woning waren zoals ze waren. Er zaten bijvoorbeeld in de gevel ramen op onverklaarbare plaatsen, er was een stalen balk die helemaal niet klopte. Bovendien was het gebouw helemaal scheef en de zijgevel was gescheurd. Het pand is van binnen helemaal leeg gesloopt. Toen bleek dat er een etage op gebouwd was. Aan de buitenkant was dat eigenlijk niet te zien geweest. Het gebouw was ook verzakt, doordat de oorspronkelijke fundering niet berekend was op die extra verdieping. Het pand heeft dan ook een nieuwe fundering gekregen. Door die extra verdieping was de verbouwing extra riskant. Zeker toen alles eruit gesloopt was, dacht ik: als het nu gaat waaien, stort de hele boel in."

Het was voor de architect een uitdaging om de uitstraling van het gebouw te behouden. De enige zichtbare verandering aan de buitenkant zijn de dakkapellen die erop zijn gezet. Dit is met veel gevoel voor het originele aangezicht gebeurd. Jan Rietvink:"Aan de rechterkant van het huis zat ook een prachtige serre. Dat vond ik een van de mooiste elementen. Er is veel discussie geweest met Intermaris over het behoud van de serre. Slopen en een nieuwe serre neerzetten was voordeliger geweest. Gelukkig is de serre toch gebleven en hoefden er ook niet allerlei moderne voorzieningen als dubbel glas in de serre te worden aangebracht. Daardoor heeft hij het oorspronkelijke uiterlijk behouden".

Andere originele elementen die nog in het pand aanwezig waren, zijn zo veel mogelijk naar de begane grond verplaatst, zoals bijvoorbeeld de deuren. De twee voordeuren die na verloop van tijd in het pand waren gezet, zijn verdwenen en het huis heeft nu weer één statige entree.

De bedoeling van deze woonvorm voor gehandicapten is dat deze mensen niet meer in een inrichting wonen, maar met hulp zelfstandig kunnen wonen. Ze hebben ieder hun eigen appartement en er is 24-uurs zorg aanwezig. Ook is er een aantal gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een woonkamer en een wasruimte. Jan Rietvink: "Het mooie van dit project is natuurlijk dat dit oude pand op deze manier een bijzondere nieuwe bestemming krijgt".

 

Nieuwsarchief