Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Vrijdagavondwandelingen van start   (09-05-2003)

Vrijdag 16 mei start de Vereniging Oud Hoorn weer met de jaarlijkse zomeravondwandelingen. Er worden zeven vrijdagavonden wandelingen gehouden onder leiding van deskundige gidsen van Oud Hoorn.
De eerste wandeling is de Gedempte Grachten wandeling. Een enigszins misleidende titel, want de meeste grachten zijn niet gedempt, maar overkluisd. Dat werd destijds als een grote vooruitgang gezien. De grachten waren in feite open riolen en men was op deze manier af van de de stankoverlast en er ontstond meer ruimte voor het vervoer over de weg.

De route voert onder andere over het Achterom, het Grote Noord, het Nieuwe Noord en de Turfhaven.

De organisatoren slagen er ook ieder jaar weer in een interessante bezichtiging in de wandeling op te nemen, zoals tuinen, binnenplaatsen of panden die vaak normaal niet voor publiek toegankelijk zijn.

Tijdens deze eerste wandeling van het seizoen worden de regenten- en de regentessenkamer van het Jozefhuis bezichtigd. Fraai beschilderde plafonds, originele betimmeringen en op linnen geschilderd behangsel van rond het jaar 1780 zijn hier te bewonderen.

Hier zullen de huidige gebruikers van de kamer, de Kaap-Hoornvaarders, vertellen hoe het komt dat de zuidelijkste punt van Zuid Amerika naar onze stad is genoemd.

 

De wandeling begint om 19.30 uur op de Rode Steen. Deelname is gratis.

 

 

Nieuwsarchief