Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Jan Rietvink treedt af als bestuurslid   (28-04-2003)

Tijdens de ledenvergadering op 21 mei 1991 werd Jan Rietvink benoemd tot bestuurslid van de Vereniging Oud Hoorn. Nu, twaalf jaar later, heeft Jan te kennen gegeven zijn bestuurslidmaatschap te willen beëindigen. Tijdens de voorjaarsledenvergadering op dinsdag 15 april 2003 werd dan ook officieel afscheid genomen van Jan Rietvink: ooit benaderd in zijn hoedanigheid van kenner van de architectuur en bouwkunde, en verder ook om zijn uitgesproken opvattingen over harmonie.
Jan volgde Ype Hangelbroek  op en al snel blijkt dat hij een sterke aanhanger is van het Oud Hoorn adagium: Hoorn, stijlvolle stad. Al snel treedt Jan namens de vereniging toe tot de Monumentencommissie. Het duurt niet lang totdat in de wandelgangen te vernemen valt dat hij het goed doet in deze commissie.

"Binnen het bestuur is nooit getwijfeld aan Jans integriteit; altijd hebben wij vertrouwen gehad in Jans capaciteiten om zijn rol binnen Oud Hoorn te kunnen scheiden van die van de particuliere ondernemer. Dat laat onverlet dat Jan binnen Hoorn en misschien wel een beetje door Oud Hoorn in de stad een bekende en gewaardeerde architect is geworden. Heel veel waardering gaat naar Jan uit als ontwerper van de ruimtelijke inrichting van het Oost-Indisch Pakhuis. Jan is Oud Hoorns deskundige bij die inrichting en vindt dat zelf ook vanzelfsprekend. Hij regelt alles, van de inschrijving tot aanbesteding en hij begeleidt de verbouwactiviteiten. We zien het plan groeien inovereenstemming met het programma van eisen en Jan steekt heel veel tijd in Oud Hoorn. Het Oost-Indisch Pakhuis is het kind van heel veel vrijwilligers maar is zeker ook een beetje Jan Rietvinks creatie. Wij genieten daar iedere dag van en zijn er trots op. En passant wendt hij zijn vindingrijkheid aan voor de ontwikkeling van de nieuwe wervingsfolder die zo gretig aftrek vindt bij binnen- en buitenpoorters": aldus voorzitter Ton van Weel in zijn dankwoord.


Jan Rietvink was al eerder teruggetreden uit de monumentencommissie. Zijn drukke bedrijf slokt hem op en daardoor is vrije tijd  een schaars product voor Jan met zijn jonge gezin. Ton van Weel besluit met de woorden: "Jan, Oud Hoorn is jou dankbaar voor je grote betrokkenheid bij de oude stad, voor je inzet als deskundige vrijwilliger in het bestuur en daarbuiten maar zeker ook voor je bijdrage aan de goede sfeer als aangenaam mens. Blijf Oud Hoorn trouw, wil ik je vragen. Het ga je goed". Voorzitter Ton van Weel kon zijn goede wensen vergezeld doen gaan van een imposant boekwerk voor Jan en een fraai boeket bloemen voor echtgenote Lia.

 

Nieuwsarchief