Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Feestelijke boekpresentatie   (21-02-2003)

Twee eeuwen Stadsbestuurders van Hoorn": dat is de titel van het boek dat tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdag 13 februari in de Oosterkerk gepresenteerd werd. Auteurs Arie van Zoonen en Leo Hoogeveen hebben anderhalf jaar gewerkt aan dit naslagwerk dat oorspronkelijk geraamd was op zo'n 300 pagina's. Uiteindelijk werden het er maar liefst 592 en samen met de vele honderden foto's krijgt men een goed beeld van de mannen en vrouwen die in de periode van 1795 tot 2002  de stad bestuurden.

Aanvankelijk waren de schrijvers ieder voor zich bezig met het vastleggen van de bestuurlijke ontwikkelingen in Hoorn. Het was de toenmalige wethouder Jaap Schaper die de twee auteurs bij elkaar wist te brengen. Leo Hoogeveen had op dat moment al de nodige documentatie en feiten over het stadsbestuur verzameld. Arie van Zoonen had zich voornamelijk verdiept in de historie vanaf 1919. Dit samen vormde wel een belangrijke bron van informatie maar was toch nog geen compleet boek. Het echte werk moest dan ook toen eigenlijk nog beginnen. In een toespraak over de totstandkoming schetsten de auteurs het vele werk dat verzet moest worden. Het vele onderzoekswerk was er dan ook mede oorzaak van dat dit boek, deel drie in de Hoornse Historische Reeks, verscheen nadat deel vier: Hoorn en de Zee, al was uitgebracht.

Burgemeester mr. P.M.G.P. Janssens (links) bekijkt onder toeziend oog van de auteurs, Leo Hoogeveen (midden) en Arie van Zoonen, het nieuwe boek Nu het boek klaar is kon het op een feestelijke wijze worden gepresenteerd. Het eerste exemplaar kon door de auteurs aan burgemeester mr. P.M.G.P. Janssens worden overhandigd. Vervolgens waren het zes bijzondere raadsleden die als eersten een boek in ontvangst mochten nemen. Deze rij werd geopend door Jan Herling, van 1949 tot en met 1958 raadslid voor de CPN. Vervolgens was daar het oudste nog levende raadslid Maarten Beemster. De in 1912 geboren Beemster was van 1964 tot en met 1970 raadslid voor de PvdA. Als derde was er een boek voor Simon Boersma (PvdA)als jongste raadslid van nu. De laatste wethouder in een afspiegelingscollege was Dirk Wit. Hij was raadslid van 1966 tot en met 1978 en van 1982 tot en met 1994 en daarbij ook nog wethouder van 1967 tot en met 1974. Met maar liefst 27 jaar mag Simon Commandeur (VVD) zich het langst zittende raadslid noemen. Hij trad in 1976 toe tot de raad en was van 1982 tot en met 1986 ook nog wethouder. Ook hier was dus een boek op zijn plaats. Dat was ook het geval bij Jaap Schaper die met 17 jaar en 9 maanden zich de langst zittende wethouder mag noemen.

Arie van Zoonen signeert als eerste het boek van burgemeester mr. P.M.G.P. Janssens.Aansluitend aan de presentatie werd een informele receptie gehouden, muzikaal opgeluisterd door het Wouter Bekkering Quartet. Van deze gelegenheid werd door vele tientallen boekbezitters gebruik gemaakt om hun exemplaar door de auteurs te laten signeren.

Twee eeuwen Stadsbestuurders van Hoorn" is het derde deel in de Hoornse Historische reeks. Het is een uitgave van de publicatiestichting Bas Baltus. Het boek is voor 25.- Euro verkrijgbaar bij de boekhandel, de VVV, het Westfries Museum, het Museum van de 20 eeuw, en natuurlijk ook in de winkel van de Vereniging Oud Hoorn: Het Oost-Indisch Pakhuis, Onder de Boompjes 22, Hoorn.

 

 

 

Nieuwsarchief