Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Hulde aan Herman Lansdaal   (18-01-2003)

Op woensdag 15 januari j.l. ontving oud-journalist Herman Lansdaal van Gemeente Hoorn de bronzen legpenning. Het was Roger Tonnaer die in zijn functie van wethouder Herman Lansdaal de legpenning mocht overhandigen. Gedurende zijn werkzame leven heeft Herman Lansdaal een belangrijke bijdrage geleverd aan het maatschappelijk leven in de stad Hoorn. In een kort woord schetste wethouder Tonnaer een beeld van de loopbaan van Herman Lansdaal.

Onwisbaar stempel
Voor Vereniging Oud Hoorn was Herman van 1991 tot en met 2002 aan het kwartaalblad verbonden. Aanvankelijk als redacteur en na het overlijden van Jan Dijkstra in 1992 als eindredacteur. In die functie zorgde Herman er onder andere voor dat er regelmaat kwam in het verschijnen van het blad. Verder heeft Herman door zijn vele interessante artikelen in die jaren een onuitwisbaar stempel gedrukt op de inhoud. Zo verschenen er van zijn hand interviews met oud-plaatsgenoten als Han Ebbelaar, Martin Brozius, Corine Rottschaefer en Kees Winkler. Herman heeft zich ook ingezet voor het totstandkomen van een plaquette die eer brengt aan de dames Aaf Dell en Dieuw van Vliet. Deze plaquette, met het portret van deze Hoornse verzetshelden, kon in 1996 aan de gevel van het voormalige Waterschapshuis aan het Grote Oost worden onthuld.

Journalistieke carriere
Herman Lansdaal begon zijn journalistieke carriëre op 17-jarige leeftijd bij het Zaanse dagblad De Typhoon. Vervolgens werd hij adjunct-hoofdredacteur bij het toenmalige Noord-Hollands Dagblad in Hoorn. In 1979 vertrok hij naar Purmerend om daar redactiechef en later hoofdredacteur te worden van de Nieuwe Noord-Hollandse Courant. Deze functie zou hij blijven vervullen tot dat hij in 1991 met de VUT ging. Het schrijven zat Herman echter in het bloed en zo werd hij al snel betrokken bij de jaarlijkse uitgave van "Hoorn, oh ja". Verder schreef hij het jubileumboek voor voetbalclub Always Forward bij het 75-jarig bestaan. Op bestuurlijk vlak was Herman Lansdaal betrokken bij de Stichting Stedenband Hoorn-Pribram en de Stichting Oosterkerk. Ook was hij eind jaren '60 voorzitter van de oudervereniging van de Mariaschool in de Eikstraat en vervolgens werd hij bestuurslid van het R.K. Schoolbestuur Hoorn.

Oud-Hoorn voorzitter Ton van Weel (rechts) wenst Herman Lansdaal namens Oud Hoorn geluk met de bronzen legpenning. Dit onder toeziend oog van wethouder Roger Tonnaer (links).Naast echtgenote Annie, kinderen en kleinkinderen van Herman was ook een kleine delegatie van Oud Hoornbij deze feestelijke gebeurtenisaanwezig. Zo kon voorzitter Ton van Weel namens de Vereniging een fraaie bos bloemen overhandigen. Daarnaast wensten enkele van de kwartaalblad- collega's Herman gelukmet dit heuglijk feit.

 

Nieuwsarchief