Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

VVD steunt standpunt van de Vereniging Oud Hoorn in Nieuwjaarstoespraak dd. 17-01-03   (19-01-2003)

VVDDe VVD heeft bijgaande brief op basis van de Nieuwjaarstoespraak van haar voorzitter verstuurd:"In de eerste plaats betreft dit de door het College voorgenomen overdracht van een aantal van Hoorns meest beeldbepalende monumentale gebouwen. Ik stel er prijs op om hier klip en klaar het standpunt van de VVD fractie in deze te verkondigen. Wij zijn faliekant tegen deze overdracht.

Naar onze stellige overtuiging is het College voorstel gestoeld op 2 foute uitgangspunten:

* In de eerste plaats de idee dat het in bezit hebben van deze monumenten niet tot de kerntaken van de Gemeente zou behoren. Welnu, het in bezit hebben van het collectief cultureel erfgoed is ons inziens een overheidstaak bij uitstek!

* Het tweede foute uitgangspunt betreft de financiering van het onderhoud. Particuliere instellingen zoals de beoogde overdrachtspartner Vereniging Hendrik de Keyser zouden betere toegangen hebben tot subsidiepotten t.b.v. het onderhoud.

Echter, alleen al het verkrijgen door de Gemeente van een kanjersubsidie van de Rijksoverheid ten behoeve van de restauratie van de Hoofdtoren laat zien dat dit niet het geval is. Voorlopig onderzoek door onze fractie heeft duidelijk gemaakt dat een dergelijke kanjersubsidie niet door een particuliere instelling kan worden verkregen.

Voor de goede orde, met het innemen van ons standpunt spreken wij geen enkel waardeoordeel uit over Vereniging Hendrik de Keyser. Dat doet namelijk ons inziens niet ter zake in deze principiële discussie."

 

Nieuwsarchief